Pētījums: Pitoni varētu nodrošināt ilgtspējīgu gaļu pasaules pārtikas vajadzībām

Portāls nra.lv 15.marts, 13:30
 
Pixabay
Saskaņā ar jaunu pētījumu, pitoni var kļūt par alternatīvu plašajai gaļas industrijai, kas sastopoties ar klimata izmaiņām var apdraudēt pārtikas piegādi visā pasaulē.

Pētījumā "Pitonu audzēšana kā elastīgs un efektīvs lauksaimniecības pārtikas veids" tika pētīti Birmas un tīklveida pitonu augšanas rādītāji Vjetnamas un Taizemes fermās. Pētnieki atklāja, ka šie rāpuļi gada laikā strauji pieauga, neskatoties uz to, ka tie nepatērē tik daudz barības, salīdzinot ar citiem dzīvniekiem, ko audzē gaļas patēriņam.

Tā kā daži faktori, tostarp klimata pārmaiņas, rada pieaugošus draudus lauksaimniecībai visā pasaulē, zinātnieki bažījas, ka pasaulei var būt nepieciešams izvēlēties ilgtspējīgākus proteīnus.

Daniels Natušs, pētījuma līdzautors, „EPIC” Bioloģiskās daudzveidības konsultāciju uzņēmuma direktors skaidro, ka resursu nepastāvība, slimības, klimata pārmaiņas un citi faktori noved pie pašreizējās lauksaimniecības sistēmas kļūmes.

Natušs piebilst, ka planētu ir nepieciešams pabarot, taču augstas kvalitātes olbaltumvielas kļūst par ierobežotāku resursu. Autors skaidro, ka pitoniem piemīt dažādas īpašības, kas varētu palīdzēt tikt galā ar šādām problēmām un tās mazināt.

Lai gan vairāki pasaules reģioni jau ir pieņēmuši čūsku gaļas patēriņu, šī nozare joprojām ir šaura. Natušs skaidro, ka miljardiem cilvēku visā pasaulē jau šobrīd čūskas uzskata par kulturāli pieņemamu gaļas avotu.

Tomēr arī cilvēkiem Rietumu pasaulē, kuri nopietni domā par globālo ilgtspējību, ir jāapsver iespēja ēst pitona gaļu, nevis vistu, cūku vai liellopu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:33

Jaunākās diskusijas