Pētījums: 97% Latvijas iedzīvotāju ēd gaļu

Portāls nra.lv 24.augusts 2017, 19:13
 
Ilustratīvs attēls
Vistas gaļa ir visbiežāk iekļautais gaļas veids ikdienas maltītēs – no divām līdz septiņām reizēm nedēļā to ēd 52% respondentu, kamēr cūkgaļu – 46% respondentu. Tomēr cūkgaļa ir galvenā izvēle svētku maltītes gatavošanai, liecina jaunais "Maxima" pētījums.

Lielākā daļa jeb 97% iedzīvotāju atzīst, ka ikdienā pārtikā lieto svaigu gaļu (cūkgaļu, liellopa gaļu, putnu gaļu, aitu un kazu gaļu, u.c. gaļu) un/vai gaļas produktus (vārītās desas, cīsiņus, sardeles, cepamdesiņas, žāvētas/kūpinātas/vītinātas desas, žāvētu/kūpinātu/vītinātu gaļu, gaļas ruletes, aknu pastētes un gaļas maltītes). Nedaudz lielāks gaļas ēdāju īpatsvars ir starp vīriešiem (97,5%), kā arī respondentiem vecumā no 35 līdz 44 gadiem (98,5%).

„Domāju, ka ikvieni ģimenes svētki mums asociējas ar sēšanos pie galda, kas pārklāts ar baltu galdautu un kurā tiek celtas cūkgaļas karbonādes, cepeši vai kotletes. Šie svētki vairumam iedzīvotāju saistās tieši ar maltītes pagatavošanu no cūkgaļas, kamēr ikdienā garšīgi var paēst, pagatavojot vistu,” novērojumos dalās „Maxima Latvija” Biznesa analītikas departamenta vadītāja Zane Kaktiņa. Viņa arī norāda, ka tādus gaļas veidus kā liellopa gaļu (47%) un/ vai tītara gaļu (44%) respondenti ēd vienu reizi mēnesī vai vēl retāk.

Kā norāda SIA „Kurzemes gaļsaimnieks” Tirdzniecības un mārketinga projektu vadītāja Jūlija Veigure, tad pircēji dod priekšroku svaigai gaļai, kas norāda uz to, ka cilvēkiem vēl joprojām patīk pašiem gatavot mājās. „Arvien lielāku popularitāti iegūst video receptes ātrai un garšīgai maltītes pagatavošanai - tās palīdz dažādot patērētāju ēdienkarti un dod iespēju izgaršot dažādu valstu virtuves, neatstājot mājas,” svaigas gaļas pagatavošanas tendencēs dalās J. Veigure.

Iedzīvotāju pētījuma rezultāti parāda, ka 60% respondentu savā uzturā lieto tikai tradicionālus gaļas veidus (vistas, cūkas, liellopa un tītara gaļu) un teju vispār neēd tādu gaļu, kā jēra gaļa, truša gaļa vai medījumu gaļa.

Lielākais vairākums respondentu, kuri savā uzturā lieto cūkgaļu un/vai vistas gaļu, arī turpmāk neplāno mainīt uzturā izvēlēto gaļas veidu (72% respondentu piekrīt šim apgalvojumam attiecībā par cūkgaļu un 83% attiecībā par vistas gaļu).

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:41

Jaunākās diskusijas