Baltu pagānisms. Lūgšana Latvju Dieviem.

Latvian pagan

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Figure_Latvian_Gods_stand_with_Ukraine_UA_ENG_landscape.jpg 

Balti – latvieši un lietuvieši – neskatoties ne uz ko spēja saglabāt savu senču vietējo garīgumu. Lai arī katrai tautai ir savs vietējais pagānisms, tomēr baltu pagānisms ir aktuāls tiešu mums. Latviešiem ir jābūt lepniem, ka mūsu senči ir spējuši nosargāt savu dzimto zemi un savu savdabību. Un sentēvu pagānisms ir nozīmīga daļa no baltu tautu sakrālā, kultūrvēsturiskā mantojuma.

Šajā rakstu sērijā es iepazīstināšu ar mūsu tautas neopagānismu: dievturību. Tomēr manis veidotais saturs tik pat labi ir  attiecināms arī uz lietuviešu  neopagānismu: romuvu.

Būšu priecīgs, ja kādam manis veidotais saturs šķitīs noderīgs. Esmu gatavs atbildēt arī uz jautājumiem, ja tādi kādam ir radušies.

Veiksmīgu dienu!

 

Lūgšana Latvju Dieviem:

«Sentēvu Dievi es jūs lūdzu.

Sentēvu Dievi es jūs pielūdzu.

Latvju Dievi es jūs lūdzu.

Latvju Dievi es jūs pielūdzu.

Dāvājiet savu svētību šai vietai un šai zemei.

Padzeniet no šīs vietas visus jodus un nelabos.

Aizsargājiet šo vietu un šo zemi no naidniekiem un nelabvēļiem.

Lai šī vieta un šī zeme top par jūsu templi!

Lai šī vieta un šī zeme top par Sentēvu Dievu templi!

Lai šī vieta un šī zeme top par Latvju Dievu templi!

Visvarenie Sentēvu Dievi, pasargājiet visus Latvijas dievturus, kas jums tic.

Visvarenie Latvju Dievi, pasargājiet visus Latvijas dievturus, kas jums tic.

Dāvājiet dievturiem savu svētību.

Dāvājiet dievturiem savu atbalstu.

Lai Sentēvu Dievu templis ir mūžīgs!

Lai Latvju Dievu templis ir mūžīgs!

Lai dievturība plaukst un zeļ!

Lai svētīts ikviens, kas tic Sentēvu Dieviem!

Lai svētīts ikviens, kas tic Latvju Dieviem!

Lai dzīvo pagāni! Lai dzīvo dievturi!

Visa slava Sentēvu Dieviem! Visa slava Latvju Dieviem!». 

7.marts, 18:30
Ir tāds

Atkārtošu jautājumus kurus jau esmu uzdevis mūsu pagānu cukurdupsītim. Ceru, ka izlasot šos jautājumus tas negūs smagu psiholoģisku traumu, reiz tam pārstās trīcēt lūpiņa un viņš saņemsies un atbildēs uz tiem. Kā viņš pats saka:  Esmu gatavs atbildēt arī uz jautājumiem, ja tādi kādam ir radušies. Uz priekšu, gaidu atbildes!

  • Kāpēc savu niku neraksti latvju, bet angļu valodā, ja esi patreots? 
  • Kas ir latvieši, kas ir balti?
  • Mūsdienās kad pastāv DNS ir pierādīts, ka leiši pieder slāvu tautu cilmei, kamēr tā sauktie latvieši un igauņi ir viena tauta. Bez tam vienam rucavietim ģenētiski nav nekā kopēja ar balvēnieti. Viss nav tik vienkārši kā gribas. Mainas laiki, nāk jauni atklājumi un izrādas, ka iepriekšējie uzskati ir bijuši maldīgi. 
  • Kad un kur latviešu senči ir spējuši nosargāt savu dzimto zemi un savu savdabību. Cik zinu, kopš 13. gs. mūsdienu Latvijas teritorija kā jauna meitene ir gājusi no rokas rokā, vācieši, zviedri, poļi, krievi. Kā tad ar dzimtbūšanu? 
  • Kur palika Kursas ķēniņvalsts ar to apdzīvojošajiem līviem un kuršiem?
  • Kāds sakars Brastiņu Ernsta veidotajam neopagānismam ar senajām latvju reliģijām? Neredzu tur nekādu kopsakarību. Kāpēc tu gribi pilnīgam jaunveidojumam piekarināt senatnes birku, kaut tur nekā kopēja nav?

7.marts, 18:46
Latvian pagan

Uz verbāliem uzbrukumiem es netaisos atbildēt. 

7.marts, 18:53
Ir tāds

Latvian pagan

Kad tev nav ko teikt, kad pats nezini ko raksti un nespēj atbildēt uz jautājumiem, tad nelien forumā kur ir diskusiju platforma, meklē savus saprāta brāļus kuri tev dziedās ōdas un nešļupsti muļķības par verbāliem uzbrukumiem. Ja nespēj atbildēt tad tā arī uzraksti nevis murgo par kādiem verbāliem uzbrukumiem! Man riebj cilvēkveidīgie kuri kad tie uz ko nespēj atbildēt, tā vietā, lai atdzītu savu vājumu meklē vainu citos! Tas norāda kāds vārgulis esi! Normāls cilvēks spēj pateikt, es nezinu, tas ir normāli, tikai savu nezināšanu nevajag uzgāzt uz citiem!

7.marts, 19:14
Latvian pagan

Priekš Tevis jebkura mana atbilde nebūs pienācīgi laba. Tamdēļ man nav jātērē savs laiks un nav jānoslogo savas nervu šūnas, lai atbildētu uz Taviem jautājumiem. Man nav Tevi jāizklaidē. Un uz Taviem verbālajiem uzbrukumiem man nav jāatbild. Neesmu trīsgadīgs bērns.

Tavs viedoklis atšķiras no mana, un tas arī ir viss.

8.marts, 17:26
DŽA

Pagānisma, kā reliģijas vairs nav. Tas ir palicis vien etnogrāfijas līmenī, folklorā un tradīcijās. Tu, Latvian pagan, esi prasts sektants. Šaubos, vai spēsi pat pateikt, no kurienes ir nācis Halloween un paskaidrot 31.oktobra nozīmi un nosaukt tos svētkus latviešu valodā. 

Par to tavu penteri- pagāniem tādas lūgšanas nebija. Tu čakarē Tēvreizi. 

Pagānisms, vismaz priekš manis, ir ārkārtīgi interesanta tēma, es ļoti labprāt diskutētu par to, bet ar saprātīgu cilvēku, ne ar tevi. Tev nav saprašanas par to seno reliģiju, visu kaut kur sagrābstījis esi, bet tas neiet. Tu sevi sauc par Latvian pagan, bet nespēsi atbildēt uz vienkāršu jautājumu- ar ko pagānisms kardināli atšķiras no citām reliģijām. Ja tu tiešām esi pagāns, kā sevi pozicionē, tad tev jāspēj atbildēt. Gaidu atbildi. Un, jā, neaizmirsti paskaidrot 31.oktobri, ok?

8.marts, 18:26 (8.marts, 18:47 - labots)
Latvian pagan

Atbilde uz komentāra autora dža 2024. gada 8. martā pulksten 18:26  tapušo komentāru.

Helovīns vai Halovīns (nezinu kā šis vārds latviešu valodā ir pareizi rakstāms) ir bezkaunīga un derdzīga ķeltu pagānisko svētku Samhains parodēšana, izķēmošana, izsmiešana un apgānīšana. Es teiktu, ka angliski runājošajā sabiedrībā Helovīns (eng: Halloween) ir ķeltu pagānisko svētku kropļošana un nonivelēšana. Pēc būtības ar šādu māžošanos un muļķībām, ko piekopj mūsdienās, Samhains (eng: Samhain) tiek likvidēts kā seni, garīga rakstura gadskārtu svētki, kas veltīti Ķeltu Dieviem un Dievietēm (eng: Celtic Gods and Goddesses; Celtic deities). Samhainu svin laika posmā no 31. oktobra līdz 1. novembrim.  Respektīvi, ķeltu pagāniskajiem svētkiem tiek uzlikti pa virsu kristiešu svētki jeb baznīcas kalendārā svinamās dienas. Ne velti 31. oktobrī un 1. baznīcās notiek svētku dievkalpojumi. Nu, vismaz angliski runājošajā pasaules daļā.

Helovīns manā izpratnē ir kristīgi svētki. 1) Baznīcās notiek svētku dievkalpojumi. Un Helovīna alternatīvais nosaukums ir Visu svēto dienas priekšvakars (eng: All Saint's Eve; All Hallows’ Eve). 2) Ķeltu Dievi un Dievietes ir aizmirsti un šajos svētkos netiek iekļauti, tas izriet no rabīna Mozus baušļiem, uz kuriem ir būvēta kristietība un pārējās ābramiskās reliģijas. Respektīvi, visi citi Dievi/Dievietes ir noliegti, izņemot ebreju cilts Dievu Jahvi, kas saukts arī par Jehovu un Allāhu. Svētki ir veidoti kristiešu garā. 3) Šajos svētkos ir daudz stulbību, lai izklaidētu sabiedrības jaunāko daļu (bērnus). Laikam tas tiek darīts, lai bērniem būtu interesanti palikt kristietība. Un pieaugušā vecumā viņi neaizietu pagānismā. Tā teikt, pa vakaru našķēšanās, bet pa dienu dievkalpojums. Ļoti ērti no kristietības viedokļa.  Bērns vel var grēkus izsūdzēt, kādas blēņas pa vakaru ir sadarījis. Bet no ķeltu pagānisma un garīguma te nav ne miņas.

Visu svēto diena iemieso kristiešu pārliecību, ka pastāv dzīve pēc nāves (Paradīze un Elle). Šo svētku pamatjēga ir, ka visi cilvēki, kas seko Jēzum Kristum un viņa mācībām, kādu dienu tiks apvienoti jaunajās debesīs un zemē (Paradīzē). Kristietība māca, ka tas ir iespējams, pateicoties  Jēzu, Kristum, kas dzīvoja, mira un augšāmcēlās aptuveni pirms 2000 gadiem. Dažās valstīs Visu svēto diena ir valsts svētki (brīvdiena). Citēju Lielbritānijas Kristīgo izziņu aģentūras mājas lapā ievietoto rakstu ‘’What is Halloween?’’. Avots: https://www.christianity.org.uk/article/halloween 

Sākotnēji Visu svēto dienas priekšvakaru un Visu svēto dienu (eng: All Saints' Day; All Hallows’ Day) svinēja 12. un 13. maijā. Līdz 609. gadā pēc Kristus pāvests Bonifācijs 4. nolēma šos kristiešu svētkus pārcelt uz 31. oktobri un 1. novembri zinādams, ka ķelti vel nav līdz galam kristīti. Šis ir viens no daudzajiem piemēriem, kad kristietība savus svētkus uzliek pa virsu pagānu svētkiem, lai slāpētu pagānismu un visa veida pagānisma izpausmes. Respektīvi, lai cilvēki aizmirstu savas zemes vietējos Dievus un Dievietes, bet pielūgtu baznīcas svētos un ābramisko reliģiju Dievu.  Avots: https://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween 

Samhainu cieņpilnā veidā mūsdienas svin vikkas (eng: Wicca) un druidrisma (eng: Druidry) praktiķu kopienas. Un tā nav tā māžošanās, ko uzspiež mums popkultūra jeb masu kultūra.

Svinēt vai nesvinēt ir katra cilvēka privātā izvēle. Personīgi es nesvinu, jo tas neattiecas uz baltu pagānismu.

9.marts, 10:19 (9.marts, 10:27 - labots)
DŽA

Atbilde nepareiza. Ar kristietību tiem nav nekāda sakara, svētki radās sen pirms kristietības. Un to nozīme ir absolūti cita. Dirsējs tu, ne pagāns. 

Otrais jautājums nav atbildēts. Pagānu reliģijas atšķirība no pārējām reliģijām. 

9.marts, 11:13
Latvian pagan

Atbilde uz komentāra autora dža 2024. gada 9. martā pulksten 11:13 tapušo komentāru.

Pieļauju, ka tu esi kristietis. Tev nekāda atbilde nebūs laba. Pat izsmeļoša, saturiska un pamatota atbilde Tev nederēs. Tu šo atbildi nodirsīsi (atvainojos, ka runāju vulgāri) vienā teikumā un beigās uzrakstīsi vel ko rupju nobeigumā.

Man uz Taviem verbālajiem uzbrukumiem nav jāatbild. Ja interesē pagānisms, kurš ir ļoti, ļoti dažāds dēļ tā, ka pastāv dažādas tradīcijas, tad neslinko un pats palasi internetā. Angļu valodā it viss ir. Un grāmatas par attiecīgo tēmu ir brīvi nopērkamas internetā.

Latviešu valodā Tu, protams, internetā nekā neatradīsi, jo ir sava veida informācijas vakuums. Bet angļu valodā ir ļoti laba, viegli uztverama informācija par attiecīgo tēmu. Lasi pats! Man uz Taviem verbālajiem uzbrukumiem nav jāatbild. Neesmu Tev aukle, kurai būtu Tevi jāizklaidē.

9.marts, 12:36
DŽA

Ja tu nezini to, kas pagāniem bija 31.oktobris (tas, it kā, būtu jāzina visiem latviešiem), tu neesi pagāns. Nekad nevajag izlikties par to, kas neesi, tiksi ātri melos pieķerts. 

P.S. par 31.oktobri ir tikai viena pareizā atbilde. Bet tu to nezini.

9.marts, 13:01 (9.marts, 13:18 - labots)
Aber

>> Latvian Pagan

Kādus jautājumus drīkst uzdot, kas nebūtu verbāli uzbrukumi ?
Bija domāts, ka tos pašus ko "ir tāds" , tikai pieklājīgākā formā?

11.marts, 18:38
Latvian pagan

Komentāru autors Ir tāds ir kremļa trollis, kurš diendienā par Ukrainu raksta sliktas lietas un tēlo mūžam abižoto. krievijas pastrādātos noziegumus viņš neredz. Dažos komentāros pat atklāti kremļa propagandas vēstījumus, ko rāda krievijas teļļukā, uzraksta. Man nav jāizklaidē garīgi slimu, krievu izcelsmes trolli. Un man nav jāatbild uz viņa jautājumiem. Šis cilvēks ir veltījis savu dzīvi pretīgu komentāru rakstīšanai internetā. Tā ir viņa izvēle un viņa atbildība. Bet es ar šādiem cilvēkiem diskusijās neiesaistos.

11.marts, 20:05
Latvian pagan

Verbālu vardarbību nevar uzskatīt par jautājumu. Tā ir ņirgāšanās un izsmiešana. Ir tāds kremļa algots trollis vai idejisks rašists. Viņam izdabāt es netaisos.

11.marts, 20:07
NAMEDA


https://www.youtube.com/watch?v=95QB2ScsTu0

Kremlis taisa "jociņus" ar savu supervalūtu - rubli, ko par valūtu pat paši krievi vairs neuzskata

11.marts, 20:38
NAMEDA

Latvian pagan

Komentāru autors Ir tāds ir kremļa trollis, kurš diendienā par Ukrainu raksta sliktas lietas un tēlo mūžam abižoto. krievijas pastrādātos noziegumus viņš neredz. Dažos komentāros pat atklāti kremļa propagandas vēstījumus, ko rāda krievijas teļļukā, uzraksta. Man nav jāizklaidē garīgi slimu, krievu izcelsmes trolli. Un man nav jāatbild uz viņa jautājumiem. Šis cilvēks ir veltījis savu dzīvi pretīgu komentāru rakstīšanai internetā. Tā ir viņa izvēle un viņa atbildība. Bet es ar šādiem cilvēkiem diskusijās neiesaistos.

Malacis ir Latvian pagan un viņa atbildes kremļa kalpiem ir pamatotas un pat par daudz zolīdas, ko šie nedacilvēki nav pelnījuši Pārsteidza DŽA pilnīgi nepamatotais kremlinu stila tonis un uzbrukumi, kas baigi disonē ar viņa strīdiem ar it kā svešajiem tam kremlinu atkritumiem??! Vai es kaut ko nesapratu, nezinu un apakšāš šim viņa tonim kāds cits, publiski nezināms iemsls? Jo tik rupji ķengāt jau tā te retos godīgos tautiešus, kas pret pretīgo kremlinu bandas meliem iebilst, kuri te portālu diennakti okupējuši, nozīmē tīši atgrūst domu biedrus. Arī sabiedrotos pret šo neliešu melu plūdiem, jo visi gudrie, algotie štata latvieši par beigtiem izliekas un nekad neatspēko kremļa infokara melus, bet drīzāk šādi atbalsta un izplatīt ļauj? Neesmu tik gudra, lai uz visu nesaprotami zinātu atbildes, bet varb. citi zinās un varb. pats DŽA izskaidros vai mainīs ko savā leksikā, jo bieži pilnīgi nevietā lietotās rupjības arī šķebina?

11.marts, 21:08

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:02

Jaunākās diskusijas