Cēsu novada ģērbonis kļuvis par apsmiekla objektu

tautaruna.lv 1.augusts 2022, 5:00
 
Pixabay
Aizvadītās nedēļas izskaņā uzņēmēja Linda Mūrniece mikroblogošanas vietnē twitter sākusi diskusiju par Cēsu novada ģerboņa izskatu.
"Bija laiks, kad Cēsis plānoja kļūt par kultūras galvaspilsētu. Nekļuva. Tagad Cēsis apstiprina ģerboni ar “ķieģeli” centrā," mikroblogošanas vietnē twitter raksta L.Mūrniece.

"Laikam domāts Latv. karogs, ne ķieģelis. Cēsīs esot sarkanbaltsarkanā karoga dzimšanas vieta, par ko gan var pastrīdēties. Ir arī citas versijas. Strēlnieku pulkos 1.pas.kara laikā jau bija tāds karogs. Un vai tam senlatviešu.karavīram bija tāds vairogs, arī var pastrīdēties," norāda kāds komentētājs.

"Latvijas karogs arī pēc ķieģeļa izskatās, Stāt, tālāk braukt aizliegts. Varbūt jāmaina karogs, lai uzlabotu tūrisma industriju jo citādi tie tūristi apjūk un nebrauc," ironizē kāds cits komentētājs.

Beata: Jocīgi. To ir apstiprinājis kāds:

1) kuram nav braukšanas tiesību vai
2) dīvaina humora izjūta.
Aleksandrs: Secinājums viens- iebraukt nedrīkst jo ķieģelis. Ja iebrauks tad dabūs ar gaļas āmuru. Un vēl saka ka Cēsis ir viesmīlīga
Mārtiņš: Un pareizi! Cēsis ir viena no nedaudzajām Latvijas mazpilsētām, kurā no laba prāta ar auto iekšā nebraucu. Man neizprotamas loģikas ielu mudžeklis, kas bez GPS svētās ietekmes neļauj nokļūt nekur, kur vēlies. Ķieģelis ir viena no biežākajām un besīgākajām zīmēm tajā ielu tīklājā. Ļoti atbilstošs ģerbonis!
Natalja: Uzreiz acīs krīt - kaut kā nedabiski un humoristiski izskatās
Egons: "Iebraukt aizliegts". Aizliegts iebraukt jebkādiem transportlīdzekļiem. Zīmes darbība neattiecas uz sabiedriskajiem pasažieru transportlīdzekļiem.
Guna: Jā! Šis... Vienkārši nav vārdu... Iebraukt aizliegts!
Alīna: Atvērti un draudzīgi ļauži, atvēzētais cirvis rosina apciemot
Valdis: Sapratu-Cēsīs iebraukt aizliegts....
Ilgvars: Mežacirtējs ar ķieģeli?
Kā liecina informācija Cēsu novada mājaslapā, tad apvienojot elementus no vēsturiskā Cēsu rajona ģerboņa ar jaunām heraldiskām figūrām, izstrādāts jauns apvienotā Cēsu novada ģerbonis, ko 21.aprīļa domes sēdē vienbalsīgi atbalstīja Cēsu novada deputāti.
Pieņemot Latvijas Valsts Heraldikas komisijas rekomendāciju jaunā Cēsu novada ģerboņa izstrādē citēt vēsturiski unikālo Cēsu reģiona heraldiku (Cēsu pilsētas ģerbonis pieņemts 1925.gadā, Cēsu apriņķa (vēlāk - rajona) ģerbonis - 1938.gadā), radīts ģerbonis, kurā sapludināti jau redzēti un jauni elementi. Izstrādāto ģerboni vēl jāapstiprina Heraldikas komisijā un jāreģistrē Kultūras ministrijā.

Kopš 2021.gada 1.jūlija, kad uz pirmo sēdi sanāca jaunizveidotā Cēsu novada deputātu korpuss, vēsturiskā Cēsu novada un citu apvienoto novadu ģerboņi zaudēja spēku. Līdz šim novada ģerboņa vietā tika izmantots mazais valsts ģerbonis, taču deputātu uzstādījums bija jauna ģerboņa izveide.

Par ģerboņa mākslinieku tika izvēlēts Laimonis Šēnbergs. Piebaldzēns, mākslinieks, dizaingrafiķis, Latvijas Valsts heraldikas komisijas priekšsēdētājs, vienlaikus arī Cēsu novada Jaunpiebalgas un Zosēnu pagasta ģerboņu autors.
Jaunā ģerboņa izstrāde neietekmē līdzšinējos pilsētu (Cēsu un Līgatnes) un pagastu ģerboņus. Tie paliek spēkā un ir izmantojami saskaņā ar līdzšinējiem saistošajiem noteikumiem, norādīts publiski pieejamajā informācijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:37

Jaunākās diskusijas