Vaira Vīķe-Freiberga par tikšanos ar Anglijas karalieni: Viņa mainīja manas domas

tautaruna.lv 24.decembris 2021, 11:00
 
Foto kolāža/F64, Vidapress
Vaira Vīķe-Freiberga atzīst, ka neesot izjutusi ļoti lielu satraukumu kāda cilvēka klātbūtnē, bet cieņu un bijību pret zināmām personām gan. Piemēram, pret karalieni Elizabeti II, vēstīts Paulas Ivanovas rakstā "Pasaule šobrīd streipuļo" žurnālā "Kas Jauns".

Vaira Vīķe-Freiberga karalieni Elizabeti II pirmo reizi satika, kad V. Vīķe-Freiberga vēl dzīvoja Kanādā. Tas noticis karalienes kronēšanas 25. jubilejā. "Toreiz pašreizējā Kanādas premjera Džastina Trudo tēvs un arī premjers Pjērs Eliots Trudo rīkoja vakariņas Kanādas jaunajiem un daudzsološajiem zinātniekiem un māksliniekiem. Un man bija gods būt viņu vidū," atceras Latvijas eksprezidente. Pēc dinejas karaliene apstaigājusi klātesošos, kā to mēdzot darīt, un piestājusi parunāt arī ar viņu.

"Es toreiz biju tāda ar franču republikānisko garu, diezgan pretmonarhistiski noskaņota, man monarhija likās kaut kas ļoti vecmodīgs. Bet toreiz tajā dinejā manas domas mainījās un radās milzu cieņa pret šo sievieti, kura strādā smagi un ar lielu atbildību un atdevi. It kā aristokrātija pēc definīcijas ir tādi ļaudis, kas neko nedara. Un, ja tev jāstrādā, tad tu neesi aristokrāts. Bet karaliene cēli un atbildīgi dara milzīgu darbu un vēl tagad savā vecumā to turpina - cepuri nost viņas darba ētikas priekšā!" intervijā žurnālam atklāj V. Vīķe-Freiberga.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:27

Jaunākās diskusijas