Lelde Ceriņa: Internetā pasūtu arī tik ikdienišķas lietas kā olīveļļu un mitrās salvetes meitiņai

tautaruna.lv 31.augusts 2020, 1:01
 
Publicitātes foto
Iepirkšanās online vidē ar katru gadu kļūst arvien populārāka. Cilvēki novērtē tehnoloģiju piedāvātās iespējas iegādāties preces un pakalpojumus attālināti, neizejot no mājām, turklāt saņemt tās sev ērtā laikā un vietā. Un, kā nesen piedzīvojām, šī iespēja ir nozīmīga. Taču pašsaprotamās lietās cilvēki bieži kļūst pavirši un neuzmanīgi. Par to, kas ir svarīgākais, lai droši iepirktos internetā, pieredzē dalīsies slavenība Lelde Ceriņa.

Latvijā SEB veiktajā pētījumā1 (pirms pandēmijas) tika noskaidrots, ka 39 % iedzīvotāju pirkumus internetā veic vismaz dažas reizes gadā, 29% - reizi dažos mēnešos, savukārt regulāri internetā iepērkas 10% iedzīvotāju. Visbiežāk iedzīvotāji interneta veikalos iegādājas sadzīves tehniku un elektroniku (53%), savukārt vismazāk - pārtikas preces (7%).

TV un radio slavenība Lelde Ceriņa ir pazīstama ar aktīvo dzīvesveidu, viņa audzina meitiņu, un ir iepraktizējusies ne tikai veiksmīgi iepirkties internetā, bet darīt to droši. Lelde atklāj ka ieradumi mainījušies tieši pēdējo mēnešu laikā, pielāgojoties jaunajiem distancēšanās noteikumiem: “Tieši ārkārtas situācija kļuva par stimulu vēl vairāk iepirkties online vidē. Iepriekš attālināti iegādājos koncertu un teātra biļetes, izmantoju ēdiena piegādes no restorāniem, pasūtīju grāmatas, taču, dotajā brīdī, internetā pasūtu arī tik ikdienišķas lietas kā olīveļļu un mitrās salvetes meitiņai. Protams, reizēm arī fiziski dodamies uz veikalu, taču procentuāli šī attiecība ir ļoti mainījusies.”

Būtisks online iepirkšanās popularitātes iemesls ir norēķinu ērtība izmantojot internetbanku, debetkarti, kredītkarti, virtuālo maku vai speciālās maksāšanas aplikācijas. Lai kurš no maksāšanas veidiem tiktu pielietots, ja pircējs būs parūpējies par spēcīgu drošības risinājumu ierīcei un pārbaudīs vietnes, kurās tiek ievadīti sensitīvie dati - lielā mērā būs izdarījis svarīgākās lietas, lai pasargātu savas finanses iepērkoties internetā.

Lelde dalās arī savos paņēmienos, kā ikdienā aktīvi izmantojot online iepirkšanos, izvairīties no datu zādzībām. “Datu drošība internetā joprojām ir svarīgs aspekts, kuram sekoju līdzi. Mans mīļākais paņēmiens ir pirms jebkuras darbības ar bankas karti, pārbaudīt vai konkrētā adrese sākas ar “https:”, tātad security drošību. Tas jau ir kļuvis par pašsaprotamu ieradumu, pirms ievadu kartes datus. Esmu saņēmusi 5-7 reizes e-pastus ar paziņojumu, ka kāds ir nolēmis tieši man atstāt savu mantojumu, tikai jāsamaksā komisija x un jāaizsūta savi kartes dati. Šādas vēstules pa taisno dzēšu ārā. Tāpat profilaktiski dodos uz savu bankas kontu un veicu kontu pārskatus. Ir bijušas situācijas, kad nejauši esmu piekritusi apmaksāt kādas aplikācijas pakalpojumus, ko nemaz neesmu vēlējusies. Svarīgi laikus pamanīt šos izdevumus, lai pēc iespējas ātrāk pakalpojumu pārtrauktu.”

Lai droši veiktu pirkumus online vidē, Kaspersky eksperti iesaka ievērot sekojošo:

  • ierīcēm, kuras tiek izmantotas pirkumu veikšanai, jābūt ar spēcīgiem drošības risinājumiem;
  • pirms pirkuma veikšanas, pārskaitījuma veikšanas, jāpārbauda vietne vai saite;
  • pirkumiem vislabāk izmantot atsevišķu karti, uz kuru tiek pārskaitīta nepieciešamā summa;
  • pirkumiem internetā izmantojiet īpašu tam izveidotu e-pasta adresi, tas var palīdzēt samazināt potenciāli ļaunprātīgu e-pastu vai surogātpasta ziņojumu atvēršanas risku, kas ir maskēti kā pārdošanas veicināšanas pasākumi vai citi paziņojumi;
  • pirkumu veikšanai neizmantojiet publisku Wi-Fi tīklu - pretējā gadījumā pastāv risks, ka jūsu paroles un citi dati tiks nozagti.


1 *Aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma veica pētījumu aģentūra Norstat 2019. gada maijā. Tajā piedalījās 1025 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:49

Jaunākās diskusijas