Kas notiks ar mūziķu atbalstu Bruknas akcijai "Uzcel savu baznīcu"?

Baiba Puriņa 31.augusts 2020, 11:39
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Šobrīd viens no aktuālakajiem tematiem publiskajā telpā ir Bruknas muižā notiekošais. Kamēr notiek pārbaudes un tiek atklātas arvien jaunas detaļas par bērnu nodarbināšanu un sodīšanu "Kalna svētību kopienā" un prāvesta Mediņa rīcību, sociālajā vietnē Facebook vēstījumu publicējusi labdarības koncertu "Uzcel savu baznīzu" radošā komanda.

2012.gadā Bruknā pirmo reizi satikās Latvijas mūziķi, mākslinieki un citi radoši ļaudis, lai vienotos labdarības koncertos “Uzcel savu baznīcu”, norāda organizatori. "Tobrīd mērķis - ar šo koncerta palīdzību palīdzēt uzcelt baznīcu muižai blakus esošajā laukumā - šķita ļoti cēls, taču vienlaikus tāls un teju neiespējams. Vēl jo vairāk tādēļ, ka baznīcu savām rokām cēla tie, kuriem Brukna primāri ir ne skaista, sakopta vieta, kurā dzīvot, bet cerība atrast ceļu pie sevis paša. Brīva no atkarību izpostītas dzīves un bezcerības važām," pausts ierakstā.

Laika gaitā koncertu popularitāte pieaugu un līdz ar to arī baznīca. Piemēram, 2019. gada jūnija koncertā piedalījās daudzi pazīstami Latvijas mūziķi, kā Renārs Kaupers, Jānis Šipkēvics, Gatis Irbe (Gacho) un Daumants Kalniņš, Kristīne Zadovska, Aija Andrejeva, Igo, Aivars Hermanis, Ieva Akuratere, grupa "Putnu Balle" un citi.

Kā ierakstā norāda radošā komanda, viņi aicina "nolikt akmeņus": "Jā, mēs šodien esam brīvi paust savu sakāmo. Tomēr brīvība nav visatļautība. Tā ir izvēle. Mest vai arī - tomēr nemest akmeni. Varbūt nemetot tos, iespējams uzcelt ko vērtīgāku.

Ik gadu, dāvājot kopējam mērķim savu laiku un talantu, satikāmies uz vienas skatuves, lai atkal un atkal būtu daļa no šī stāsta. Uzcelt baznīcu. Ne vien to - akmens ķieģeļu celto ēku, bet - tikpat to, kura nerimtīgi ceļama katrā pašā.

Katoļi, luterāņi, pareizticīgie, ateisti, budisti un citu pārliecību ļaudis šaipus un taipus skatuves gaismām ik gadu satikās un šķiroties teica - tiksimies atkal.

Nē, mūs neviens netirdīja - esi vai neesi kristietis. Nē, mūs nepiespieda. Nē, mūs nekādā veidā neiespaidoja - būt klātesošiem. Mēs paši to vēlējāmies. Būt maza, bet daļa no prātam neaptverama ceļa, kuru veic Andrejs Mediņš kopā ar Bruknas kopienu - bija un ir mūsu izvēle," norādīts vēstījumā.

Ierakstā norādīts, ka Brukna ir "kā krustceles, kurās satikties dažādiem šīs zemes ļaudīm".

"Krustceles, kurās Andrejs Mediņš ar reizēm pārdabisku darbu rāda - nekas nav neiespējams. Un piedzīvot vienkāršu esības prieku - būt. Tieši tādam, kāds esi. Vienlaikus un kopā ar tiem, kuri izcīna savu cīņu par brīvību - būt pašam. Jo arī mēs esam tādi. Esam cilvēki. Ar savām bailēm, neticību, vājumu, ar savu nevarēšanu".

Pretēji paustajam, ka Bruknas kopiena ir specifiska vieta ar sektas pazīmēm, tieši otrādi - ik reizi šeit iespējams piedzīvot milzīgu brīvības manifestu. Bez nosacījumiem, kā. Katram no mums, kuri ņēmuši dalību šajā stāstā un veidojuši koncertus “Uzcel savu baznīcu” astoņu gadu laikā - ir sava atbilde uz kāpēc. Kāpēc Brukna. Kāpēc Andrejs Mediņš. Katram ir savs tāpēc," pauž ieraksta autori.

Nobeigumā gan arī labdarības koncertu radošā komanda neslēpj, ka joprojām ir neskaidra baznīcas nākotne.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:54

Jaunākās diskusijas