Armands Simsons: Mani uzlādē laiks ar ģimeni un aktīva atpūta pie dabas

tautaruna.lv 21.decembris 2019, 3:04
 
Kaspars Krafts/F64
Lai gan ziemas mēnešos reizēm labāk gribas palīst zem segas un noskatīties kādu filmu, nevar aizmirst par veselīgu dzīvesveidu un kvalitatīvu laika pavadīšanu ar ģimeni. Ziemassvētku brīvdienas un skolēnu ziemas brīvlaiks ir lielisks laiks, lai kopā izkustētos svaigā gaisā. Iespēju ir daudz - mierīga pastaiga vai pārgājiens mežā, orientēšanās, nūjošana vai distanču slēpošana.

Brīvdienās - aktīva atpūta ar ģimeni

Daudzi paradumi veidojas tieši bērnībā, tāpēc ir svarīgi bērnus jau no mazotnes radināt atpūsties aktīvi un pavadīt laiku svaigā gaisā. Televīzijas raidījumu un pasākumu vadītājs Armands Simsons ar ģimeni un tās mīluli - korgiju Mikiju, brīvdienās bieži dodas uz Vecāķiem, lai pastaigātos pa piejūras mežu un pludmali. Armands atminas, ka bērnībā daudz laiku pavadījis pie dabas, ģimenē regulāri tika organizēti braucieni uz mežu, lai sēņotu vai ogotu. Iespējams, tieši tāpēc viņš arī savas meitas cenšas radināt pavadīt laiku pie dabas. Kad nesanāk aizbraukt līdz jūrai, visi kopā dodas pastaigā pa Mārupes tuvējo mežu. "Laika pavadīšanai dabā ir daudzas priekšrocības, taču vissvarīgāk ir tas, ka mēs šo laiku pavadām kopā. Vecāki ir atbildīgi par to, lai viņu atvases brīvo laiku pavadītu kvalitatīvi. Man patīk šāds salīdzinājums - vecākiem ir makšķere, pie kuras aukliņām ir "piekabināti" bērni. Tikai no vecākiem ir atkarīgs, kuros brīžos mēs auklu palaižam vaļīgāk, ļaujot bērniem darboties savā vaļā, un kuros brīžos auklu pievelkam, aicinot bērnus pavadīt laiku ar ģimeni, lai nostiprinātu dziļākas vērtības."

Labākā atslodze - laiks, kas pavadīts kopā ar ģimeni

Mūsdienās arvien populārāka kļūst atslodze no viedierīcēm, kad cilvēki uz laiku atsakās no sociālo mediju vai viedierīču lietošanas. Daži pētījumi ir pārmērīgu viedierīču lietošanu saistījuši ar bezmiegu, paaugstinātu trauksmes sajūtu un pat depresijas pazīmēm. Palīdzēt var apzināta laika plānošana citām aktivitātēm, piemēram, visa ģimene var kopīgi doties pārgājienā pa mežu, līdzi ņemot tikai vienu mobilo telefonu ārkārtas gadījumiem. Arī Armands atzīst, ka ir grūti atslēgties no ierīču lietošanas, taču cenšas nolikt telefonu malā brīžos, kad pavada laiku ar mīļajiem. "Mirkļiem, ko pavadām ar ģimeni, ir liela nozīme. No kaut vai vienas stundas, kas pavadīta ģimenes lokā, ieguvums ir ļoti liels. Un tad arī dabiski sanāk nolikt telefonu malā," viņš stāsta.

Aizņemtība nav attaisnojums

Latvijā, pat dzīvojot pilsētā, ikvienam pāris minūšu laikā ir iespēja iziet pastaigā pa tuvāko mežu vai pilsētas parku. Tomēr bieži vien dzirdam citus attaisnojamies, ka aizņemtības dēļ nav laika. Taču Armands uzskata, ka visbiežāk tas ir jautājums par prioritāšu noteikšanu. "Kas gan var būt svarīgāks par laiku, kas veltīts sev un savai ģimenei?" viņš saka. "Neviens nav bezizmēra hēlija balons, kas visu laiku ir piepildīts ar pozitīvo enerģiju, agri vai vēlu ikviens "saplok", un tad jāmeklē veidi, kā sevi atkal piepildīt."

Armands ir atklājis, ka viņa pašsajūtu lieliski uzlabo skriešana un ziemas peldes. Pēc nogurdinošas darba dienas motivēt sevi izkustēties nav viegli, taču viņš uzsver: "Viss sākas galvā. Tā ir piespiešanās, sevis pārvarēšana - protams, var atrast simtu vienu iemeslu, kāpēc kaut ko nedarīt, bet var arī mierīgi atrast simtu otro iemeslu, kāpēc tomēr doties ārā un izkustēties." Armands atzīst, ka pats kopā ar sievu un meitām gribētu vēl biežāk doties atpūsties pie dabas. "Godīgi sakot, mēs nenovērtējam to, kur mēs dzīvojam un kas mums pieder, jo pie tā jau esam pieraduši. Mums pusstundas rādiusā ir viss, ko varētu vēlēties - mežs, jūra. Vajag tikai mācēt to izmantot," viņš rezumē.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas