Dombrava: Lielu daļu atbalsta saņem personas, kuras dēvē par dzērājiem un slinķiem

tautaruna.lv 18.septembris 2019, 19:55
 
Gints Ivuškāns/ F64 Photo Agency
Šonedēļ Labklājības ministre Ramona Petraviča informēja, ka tiks samazināts bezdarbnieku pabalsta izmaksas apmērs un laiks. Iespējams, tas pamudinājis par pabalstu sistēmu Latvijā izteikties arī Saeimas deputātu Jāni Dombravu.

"Jautājums par bezdarbnieku pabalsta izmaksu ir radījis plašāku diskusiju par sociālo pabalstu sistēmu kopumā. Realitātē sabiedrība maksā milzīgas summas sociālos pabalstos un atvieglojumos, bet ieguvums ir niecīgs. Lielu daļu atbalsta saņem, nevis godīgi strādājoši cilvēki, tādi, kuriem ir radušās īslaicīgas problēmas dzīvē vai invalīdi, bet gan tādi, kuri nav motivēti rūpēties par sevi un sabiedrību. Ievērojamu atbalstu saņem personas, kurus sabiedrība dēvē par dzērājiem un sliņķiem," sociālajā tīklā facebook savu viedokli nav vairījies paust J.Dombrava.

"Pārāk ilgi daudzi politiķi un sociālie dienesti ir uzskatījuši, ka atbalsts ir jāsniedz, piemēram, fiziski stipram vīrietim, kurš nevēlas strādāt, lai viņš neietu zagt, nevis, piemēram, ģimenei ar bērniem, kur vecāki strādā vairākos darbos, lai nodrošinātu ģimeni. Šī vecā sistēma ir jāsalauž. Valsts atbalstam ir jābūt primāri veltītam cilvēkiem, kuri rūpējas par valsti un tiem, kuri fizisku ierobežojumu dēļ nevar vairs parūpēties par sevi."

Atbildot uz deputāta viedokli kāda komentētāja nav kautrējusies deputātam atgādināt par finansējumu politiķiem. "Cik daudz mēnesī no valsts budžeta tiek tērēts deputātu pabalstos - transporta, atlaišanas, dzīves vietas kompensācijas? Kad šim pabalstam Petraviča pieķersies?"

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka ietaupījumu, kas tiks iegūts no bezdarbnieka pabalsta izmaksas laika un apmēra samazināšanas, plānots novirzīt minimālo pensiju, kā arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta palielināšanai personām ar invaliditāti, skaidroja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Viņa norādīja, ka apmēram desmit miljoni eiro papildu finansējuma tiks novirzīti minimālo ienākumu palielināšanai. Piemēram, nākamgad plānots palielināt atbalstu minimālo pensiju saņēmējiem, paaugstinot minimālo valsts pensiju aprēķinu bāzi no 64 līdz 80 eiro. Tāpat līdz 80 eiro iecerēts palielināt sociālā nodrošinājuma pabalstu personām ar invaliditāti un invaliditātes pensijas.

Pēc ministres paustā, lai palielinātu pensijas un pabalstus, finansējums rasts, saīsinot bezdarbnieka pabalsta izmaksas laiku un apmēru. Apmēram desmit miljoni eiro novirzīti pensijām, kā arī pabalstiem cilvēkiem ar invaliditāti, bet vēl apmēram divi miljoni nonākšot budžeta "kopējā katlā".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:58

Jaunākās diskusijas