Krievijas sagūstīts "Azov" komandieris varējis piezvanīt sievai; ko viņš atklāja?

tautaruna.lv 28.maijs 2022, 12:44
 
Reuters/Scanpix/Leta
Ukrainas karavīri, kurus Krievijas spēki sagūstīja pēc trīs mēnešus ilgas "Azovstaļ" tērauda rūpnīcas aplenkuma, pēc vienības komandiera teiktā, tiek turēti "apmierinošos" apstākļos, raksta "The Guardian".

"Azov" bataljona komandieris Deniss Prokopenko varēja uz īsu mirkli piezvanīt sievai Katerinai, kura sacīja, ka viņai arī teikts, ka ieslodzītie nav bijuši pakļauti vardarbībai. Uzreiz gan nebija skaidrs, vai Prokopenko sarunas laikā varējis brīvi runāt.

"Viņš teica, ka viss ir kārtībā, un jautāja, kā man klājas," laikrakstam sacīja Katerina. "Esmu dzirdējusi no citiem avotiem, ka apstākļi ir vairāk vai mazāk apmierinoši."

Iepriekš vienīgās ziņas par kaujinieku stāvokli bija nonākušas caur ziņu kanālu, kuram Krievijas Aizsardzības ministrija piešķīrusi piekļuvi cietumam. Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja, kas nodarbojas ar karagūstekņu apstākļu uzraudzību un ilgstoši ievēro politiku nekomentēt publiski, nav nākusi klajā ar paziņojumu.

"Viņi tiek pabaroti, dots ūdens. Nosacījumi atbilst prasībām, un viņi šajā īsajā laika posmā nav bijuši pakļauti vardarbībai," sacījusi Katerina. "Kas notiks tālāk, mēs, protams, nezinām, bet šobrīd ir trešās puses - ANO un Sarkanais Krusts -, kas kontrolē situāciju."

Lielākā daļa ievainoto "Azov" kaujinieku atrodas cietumā Olenivkas ciematā Krievijas okupētajā Doneckā, bet mazāka smagi ievainoto kaujinieku grupa atrodas slimnīcā Novoazovskas pilsētā, arī Krievijas okupētajā Doņeckā.

K. Prokopenko sacīja, ka, cik viņai zināms, neviens no kaujiniekiem nav nogādāts Krievijā, raksta "The Guardian".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas