Kuras krāsas āboli ir veselīgākie?

tautaruna.lv 28.maijs 2022, 10:46
 
pexels.com
Sarkanie, dzeltenie vai zaļie - kuri āboli ir veselīgākie un, kas ietekmē to krāsu, atklāj portāls otkrito.lv.

Daudzi cilvēki uzskata, ka sarkanie vai dzeltenie āboli satur daudz vairāk cukura nekā zaļie, jo ir saldāki. Tomēr tā gluži neesot taisnība. Piemēram, dzeltenos un zaļos augļos ogļhidrātu daudzums ir gandrīz vienāds. Ābolu garšu nosaka nevis absolūtais cukuru vai skābju saturs, bet gan to attiecība.

Rietumu resursi apgalvo, ka sarkanajos ābolos ir vairāk vitamīnu nekā zaļajos. Tomēr rādītāji var ievērojami atšķirties atkarībā no reģiona un laika apstākļiem.

Sarkano ābolu mizā ir daudz vairāk antioksidantu. Antocianīns, kas padara ābolu mizu sarkanu, palīdz asinsvadu veselībai. Šis flavonoīds saista brīvos radikāļus, kas veidojas oksidatīvā stresa rezultātā un tādejādi izraisa priekšliacīgu šūnu novecošanos. Jo gatavāki ir sarkanie āboli, jo vairāk tajos ir antocianīnu.

Āboli satur minerālvielas, svarīgus mikroelementus, kā arī beta karotīnu, E vitamīnu, C vitamīnu un veselu B vitamīnu arsenālu: B1, B2, B6 un folijskābi. Interesanti, ka tieši ābolu mizā ir līdz 70% vitamīnu un citu organismam nepieciešamo komponentu. Tās satur arī pektīnu, kas sniedz sāta sajūtu, uzlabo gremošanu un palīdz pazemināt holesterīna līmeni. Turklāt mizā ir "paslēpti" fitoelementi, kas palīdz samazināt cukuru un iekaisumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:16

Jaunākās diskusijas