Vai Latvijas mūziķi pārdzīvos Covid-19 krīzi?

Viktorija Gabrjuna 23.aprīlis 2020, 17:00
 
F64
Nav noslēpums, ka Covid-19 izrasītā krīze jo īpaši ietekmējusi izklaides industrijas pārstāvjus. Ne viens vien mūziķis un aktieris nav kautrējies atklāti atzīt, ka ir bez darba un dzīvo no iekrājumiem. Dažs ir gājis pat vēl tālāk un paziņojis, ka gatavs darīt jebkuru darbu, pat vadīt bēres vai slaucīt ielas. Vai tiešām tikai šādā veidā mūziķi un izklaides nozares pārstāvji pārdzīvos Covid-19 krīzi?
Dzeltenā prese ar apskaužamu regularitāti mūs informē par to, kā tad tagad klājas tiem "bagātajiem un slavenajiem", uz kuriem vēl nesen noskatījāmies no skatītāju tribīnēm kādā koncertā vai izrādē.

Tā tika vēstīts, ka mūziķis, aktieris un grupas "Dziļi violets" solists Nauris Brikmanis Covid-19 krīzes dēļ palicis bez ienākumiem un ir spiests izpārdot iedzīvi, mēbeles, traukus. Kā sacīja Nauris, tagad viņa ienākumi ir apaļa nulle.

Arī teātra un televīzijas aktieris Andris Bulis uzsvēra, ka šajā Covid-19 krīzes laikā psiholoģiski nav viegli. Viņš neslēpa, ka šobrīd finansiālā daļa ir uz sievas Ilzes pleciem, jo viņai ir darbs. Neziņa par nākotni viņu nomāc.

Tāpat rakstījām, ka pasākumu un TV raidījumu vadītājs Valters Krauze dzīvo no iekrājumiem. Viņš, apzinoties ne tās rožainākās nākotnes perspektīvas, domājis, ko darīt, ja viņa profesionālās iemaņas tomēr nevienam nebūs vajadzīgas un tazina - gatavs strādāt jebkādu darbu, tostarp vadīt bēres.

Tāda diezgan drūma un pesimistikas aina liekas, ja vien ne dziedātājas Olgas Rajeckas attieksme pret Covid-19 krīzi. Rajecka cenšas uz situāciju skatīties pozitīvi. "Es negrasos pazemoties un lūgt pabalstus, gan izdzīvosim. Ja vajadzēs, kaut zemi grauzīšu! Galvenais ir neielaist sevī bezcerību un drūmumu, neļauties krist panikā," sacīja Olga, piebilstot, ka laukos dzīvo vienkārši un ekonomiski.

Patiesībā Olga Rajecka devusi laikam šobrīd vislabāko padomu, kas noderīgs ne tikai mūziķiem un aktieriem, bet visiem - galvenais nekrist panikā, depresijā.

Manuprāt, ļoti labi šo padomu sanāk ievērot mūziķim Andrim Kivičam. Lai cik ļoti kritizēta un aprunāta nebūtu mūziķa dzīve, viņa darbošanās šajā krīzes laikā ir apsveicama. Kā rakstījām, Kivičs, par spīti Covid-19 krīzei un pandēmijas dēļ noteiktajiem ierobežojumiem, negrasās iepauzēt ar muzikālo darbību. Viņš paziņojis, ka jauno albumu ierakstīs ar telefonu. Savukārt iepriekš Kivičs stāstīja, cik aktīvi turpina darboties pašizolācijas un karantīnas laikā - kopā ar sievu Lieni ir uzstājušies gan facebook tiešraidēs, gan izpildījuši dziesmu pasūtījumus no dažādām pasaules valstīm. Kiviču pāris tiešsaistēs apsveic jubilārus, nodod svecienus jaunlaulātajiem un jaunajiem vecākiem. Par attiecīgu samaksu, protams.

Vēl viens labs piemērs ir mūziķis Ainārs Mielavs, kas interneta tiešraidē sniegs koncertu. Sestdien, 25.aprīlī, pulksten 21 interneta tiešraidē no kultūras nama "Wiktorija" sāksies latviešu mūziķa, dziesminieka Ainara Mielava koncerts. Koncertā muzicēs arīdzan pianists Rūdolfs Macats un ģitārists Aigars Voitišķis. Var nopirkt biļetes un koncertu skatīties internetā.

Šie mūziķi vēlreiz pierāda, ka grūti patlaban ir visiem, taču neatrisināmu situāciju nav. Un pirms ķerties pie krāvēja, pārdevēja vai vēl kāda darba, ko iepriekš pieminēja mūziķi, varbūt ir vērts padomāt, ko viņi savā lauciņā var izdarīt, neskatoties uz visiem ierobežojumiem. Esmu pārliecināta, ka klausītāju atsaucība neliks vilties.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas