Latviešu zinātniece: Pašdarinātas sejas maskas var būt bīstamas citiem

tautaruna.lv 8.marts 2021, 7:00
 
Reuters/Scanpix/LETA
Izmantojot pašdarinātas vai nepārbaudītas maskas, ir risks, ka tās pārvērtīs elpas pilienus aerosolā. Tādā gadījumā tie nenokritīs zemē, bet paliks gaisā, potenciāli apdraudot to, kurš tos ieelpos, Latvijas Radio 1 raidījumā “Zināmais nezināmajā” norādīja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta Ergonomikas elektrotehnoloģiju zinātniskās laboratorijas vadītāja Inga Dāboliņa.

Auduma maska ir laba, ja tā ir ergonomiska, piekļaujas sejai un imitē respiratoru, uzsvēra Dāboliņa. Maskām ar vīli pa vidu cauri iet mitrums, un tās neveic aizsargfunkciju, taču liela daļa tirgū pieejamās maskas ir tieši šādas.

Viņa sacīja, ka medicīniskā maska vairāk pasargā apkārtējos, bet auduma maska - tās valkātāju.

“Lai tas būtu labs filtrs vīrusam, tam jābūt ļoti smalkam, slāņotam, tādam, lai vīruss, ejot tam cauri, pusceļā izžūtu un aizķertos. Izmantojot higiēniskās maskas, mēs savstarpēji solidarizējamies un nespļaujam viens otram virsū,” atzina Inga Dāboliņa.

Inga Dāboliņa zināja stāstīt, ka, intensīvi lietojot un kopjot jebkuru tekstilmateriālu, tā īpašības mainās, turklāt, ja to izmanto kā filtra materiālu, jābūt noteiktam, pēc cik mazgāšanas reizēm tas vairs neveic savu funkciju. Diemžēl šādas informācijas par maskām visbiežāk nav.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas