Pircējs neizpratnē par Latvijā ražoto makaronu iepakojumu

tautaruna.lv 20.oktobris 2020, 7:00
 
Kaspars Krafts/F64
Pircējs neizpratnē par aizdomīgu, ar islama kultūru saistīta uzraksta izvietošanu uz Latvijā ražotas pastas iepakojuma, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Aleks, iegādājoties pilngraudu pastu un pētot informāciju uz tās iepakojuma, pamanījis savādu, latviešu valodā netulkotu uzrakstu “Halal control”, kas licis saskatīt saistību ar musulmaņu kultūru.

Pētot plašo piedāvājuma klāstu veikalā, jāsecina, ka “halal control” uzraksts citu ražotāju produktu marķējumā nav atrodams. Tas, lai gan drukāts nelieliem burtiem un ir diezgan nepamanāms, rotā tikai “Dobeles dzirnavnieks” makaronus.

Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis Māris Eiklons skaidro, ka “halal control” marķējums nozīmē, ka produkts ir ražots saskaņā ar islāma ticības tradīcijām. Šādu sertifikātu izsniedzot gan dzīvnieku izcelsmes pārtikai, gan augu izcelsmes pārtikai. Pārstāvis skaidro, ka sertifikāta iegūšana un zīmes izvietošana uz iepakojuma ir katra ražotāja brīva izvēle. Tā īpaši bieži sastopama valstīs, kur musulmaņu kopiena ir plaši pārstāvēta.

“Tas nozīmē, ka no islāma reliģiskā viedokļa šis ēdiens ir lietojams musulmaņiem bez ierobežojumiem. Nu, tad tas otrs vārds - “haram” - ir aizliegts un tas nedrīkst būt ēdienā. Vispirms tā ir cūkgaļa, tas ir alkohols, vēl ir daži dzīvnieki tur, kā ēzeļi, mūļi. Tas zināms ielūgums musulmaņiem nākt uz šejieni un šeit dzīvot,” skaidro profesrors Leons Taivāns.

“Dobeles dzirnavnieks” atklāj, ka saražojot vairāk, nekā vietējie spēj notiesāt, tāpēc sertifikātam esot liela nozīme, eksportējot produkciju uz tādiem reģioniem kā Ķīna, Taizeme, Arābu valstīs, Āfrika un Ukraina.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:05

Jaunākās diskusijas