LU profesors pauž bažas par Latvijā strauji pieaugošo Covid-19 gadījumu skaitu

Lelde Veinberga 12.oktobris 2020, 16:14
 
Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency
Latvijas Universitātes (LU) profesors, matemātiķis Andris Ambainis paudis satraukumu par strauji pieaugušajiem Covid-19 datiem Latvijā. Divās nedēļās inficēto skaits pieaudzis par 172%, kamēr citviet Eiropā pieaugums ir aptuveni 14%, savu viedokli portālam Delfi.lv atklājis LU profesors.

"Iedomāsimies, ka arī turpmāk pieauguma temps būs 172% divu nedēļu laikā. Tad (ņemot SPKC publiskoto statistiku par saslimstību dažādās valstīs): piektdien kumulatīvā 14 dienu saslimstība Latvijā bija 40,4; pēc 2 nedēļām tā būs 109,9 - būsim apsteiguši 10 ES valstis un pietuvujošies ES vidējai saslimstībai; pēc 4 nedēļām tā būs 298,9 - būsim apsteiguši gandrīz visas ES valstis (izņemot 3 ar vislielāko saslimstību: Čehiju, Spāniju un Nīderlandi) un varēsim risināt problēmas, ko šobrīd risina Spānija un Francija," savā redzējumā dalās matemātiķis.

Ambainis pauž bažas, ka Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) var sākt pietrūkt resursu, lai izsekotu inficēšanās gadījumu un to avotus.

"Tagad ir maskas sabiedriskajā transportā. Daļa cilvēku kļūst piesardzīgāki, atkal ziņās vairāk dzirdot par Covid. Vai ar to pietiks, lai nobremzētu straujāko saslimstības pieaugumu ES? Neesmu pārliecināts," atklāj profesors. "Un tas, kas notiek, nav tikai valdības, bet arī mūsu visu atbildība, izvērtējot, ko mums svarīgi dalīt klātienē un ko - attālināti."

Andris Ambainis ir latviešu matemātiķis, kurš aktīvi darbojas datorzinātnēs. LU profesors Datorikas fakultātē, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, Vaterlo universitātes Kvantu skaitļošanas institūta profesors. Pētījumu lokā ir kvantu skaitļošana, kvantu kriptogrāfija, algoritmu teorija.

Jau vēstīts, ka pēdējās diennakts laikā veikti 2169 Covid-19 izmeklējumi un reģistrēti 95 jauni inficēšanās gadījumi, informē SPKC. Savukārt viens pacients ar apstiprinātu Covid-19 diagnozi miris. Nacionālajā veselības dienestā informēja, ka mūžībā aizgājis sasirgušais, kurš bija ievietots stacionārā.

Kopumā Latvijā veikti 364 012 Covid-19 izmeklējumi, bet saslimušas 2765 personas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:20

Jaunākās diskusijas