Vilis Bukšs: No 21. jūlija ir vairākas dienas, kas nozīmīgas laika vērošanā

Viktorija Gabrjuna 20.jūlijs 2020, 15:17
 
Dāvis Ūlands/F64
Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā blogā atklājis, ka laikā no 21. jūlija līdz 31. augustam ir vairākas dienas, kas nozīmīgas laika un dabas vērojumos.
Kā raksta Bukšs, laika apstākļi šajās dienās pareģo rudeni un ziemu.

"Laikā no 21. jūlija līdz 31. augustam ir vairākas dienas, kas nozīmīgas laika un dabas vērojumos. Laika apstākļi šajās dienās pareģo rudeni un ziemu. Lai vērojumi būtu precīzāki, zemāk minētajām dienām jāpieskaita 13 dienas, lai dabūtu datumu, kas atbilst Jūlija kalendāram. P.S. Pirms 100 gadiem senči savus vērojumus pievienoja vecā stila (Jūlija) kalendāram.

26. jūlijs. Sausa, saulaina diena paredz sausu rudeni. Stiprs lietus - slapju labības novākšanas laiku. Ja bezdelīgas lido zemu, būs garš rudens.

29. jūlijs. Silta un saulaina diena - būs labs ražas laiks. Lietaina - labība vārpās augs un ražas laiks būs mitrs.

1. augusts. Sauss laiks šajā dienā paredz sausas turpmākās sešas nedēļas. Slapjš - sešas nedēļas ar lietiem. Sauss un saulains 1. augusts - būs sauss rudens. Lietains - būs slapjš rudens.

2. augusts. Lietains laiks - būs maz ugunsgrēku, bet slikts ražas laiks. Kāds laiks 2. augustā, tāds arī 27. septembrī.

7. augusts. Auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Diena lietaina - būs sniegaina ziema. Kāds laiks līdz pusdienām, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām - tāds pēc Ziemassvētkiem.

11. augusts. Ja ap 11. augustu miglaini rīti, augusta beigās būs pirmās salnas. Ja nogatavojusies labība otrreiz sazaļojusi - būs slikts rudens.

12. augusts. Ja vējains un līst - līdz 14. septembrim būs mitrs un vējains.

15. augusts. Kāds 15. augusts (Rudens Māra) - tāds septembris.

16. augusts. Kāds 16. augusts - tāds oktobris. Ja vējains un auksts vējš - būs stipra ziema. Ja dienvidu vējš - būs sniegaina, bet maiga ziema.

17. augusts. Kāds 17. augusts - tāds novembris. Ja šajā dienā līst, līs visu nedēļu.

18. augusts. Kāds laiks šajā dienā - tāds decembrī.

19. augusts. Kāds 19. augusts - tāds janvāris. Ja diena sausa - būs sauss rudens; ja slapja - rudens būs lietains. Ja diena skaidra - būs stingra ziema.

20. augusts. Ja stārķi gatavojas aizlidot - būs auksts rudens.

21. augusts. Kāds laiks 21. augustā, tāds pēc Ziemassvētkiem un visu janvāri.

23. augusts. Ja ūdeņi šajā dienā klusi, būs mierīga ziema. Ja diena karsta, vai stiprs lietus - būs garš un mitrs rudens.

25. augusts. Ja lietains, atvasara būs īsa, bet silta un saulaina.

26., 27. augusts. Ja šajā dienā kluss un maigs vējiņš, būs jauks septembris un saulaina atvasara. Ja diena vētraina - būs lietains un nemīlīgs septembris.

29. augusts. Ja lido dzērves - 14. oktobrī būs sniegs. Ja dzērves nesteidzas, ziema būs vēlu.

30. augusts. Ja bērzam pirmajam sāk krist lapas - būs mitrs rudens. Ja ievai - būs sauss rudens," raksta Bukšs.

Jāatgādina, ka iepriekš Bukšs prognozēja, ka, iespējams, šovasar karsts laiks vairs nebūs.

"Pēc laika apstākļiem Vītū jab 15.jūnijā paredz arī turpmāko vasaru un rudeni. Ja Vīts ir saulains (šodien Viļakas pusē saulīte un mākoņi), tad ap Jēkabiem (25. jūlijs) būs labs siena laiks, bet augustā labs ražas novākšanas laiks. Ja daudz odu (odu daudz), tad vasara pārsvarā būs mērena un mitra. Dunduri šajā dienā paredz, ka vasara būs karsta un sausa. Šodien dunduri paslēpušies kuplajā zālē un šķiet, ka tā arī neizlidos. Tātad, karstu vasaru laikam nesagaidīt... Toties šāds Vītus kā šorīt, sola labas ražas rudenī," savā blogā rakstīja V.Bukšs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:34

Jaunākās diskusijas