VIDEO: Vai tiešām auduma maskas var pasargāt no vīrusiem?

tautaruna.lv 13.aprīlis 2020, 13:20
 
Ilustratīvs attēls / AFP/Scanpix/LETA
Covid-19 infekcijas plosīšanās laikā sociālā tīkla “Instagram” aktīviste, populāra influencere Elīna Didrihsone reklamē un pārdod pašizgatavotas auduma sejas maskas. Kam tās ir domātas un cik efektīvas tās ir, pētīja raidījums "Bez Tabu".

Lai gan reklamējot Didrihsone piebilst, ka paštaisītās sejas maskas nav sertificētas lietošanai medicīniskiem nolūkiem (kas nozīmē, ka to aizsargājošā efektivitāte nav pārbaudīta), “influencere” nekautrējas teikt, ka tās“vairāk ir izgatavotas, lai pasargātu sevi un savus tuvos cilvēkus, un apkārtējos cilvēciņus”.

Tā kā pieprasījums pēc sejas maskām ir liels Covid-19 infekcijas izplatības laikā, nolūkā informēt sabiedrību un cīnoties pret patērētāju maldināšanu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) informē par trim sejas masku veidiem: medicīniskajām maskām, respiratoriem un citām jeb higiēniskajām maskām. Lai ko sauktu par elpceļu aizsardzības līdzekļiem (medicīniskajām maskām, respiratoriem), tiem jāatbilst konkrētām prasībām, jābūt novērtētai to aizsargefektivitātei, jābūt arī atbilstoši marķētiem. “Influenceres” tirgotās maskas pieskaitāmas pie kategorijas “citas maskas”, kuru efektivitāte nav novērtēta, līdz ar to, kā norāda PTAC, tām nedrīkst piedēvēt aizsardzības funkcijas, tādējādi maldinot patērētājus.

Savu skaidrojumu par veikalā pieejamajām maskām sniedz Elīnas vīrs Nauris Didrihsons.

"Mēs nesakām, ka aizsargā no kaut kāda vīrusa vai kā tamlīdzīgi. Mēs vienkārši tirgojam kā aksesuārus, pirmkārt. Otrkārt, iespējams, ir labāk ar masku nekā bez maskas šajā laikā. Pieņemsim, ja izej ārā, uzvelc šo masku, līdz ar to neaiztiec ar rokām degunu un muti. Līdz ar to baktērijas nenonāk mutē," skaidro Nauris.

Savukārt Elīna skaidrojumu nofilmēja un ievietoja apskatei savā “Instagram” profilā.

Pirmkārt, uz to brīdi veikalos sejas maskas bija grūti nopērkamas. Otrkārt, [veikalos] cena ir daudzreiz dārgāka. Mēs piedāvājām ļoti smieklīgu cenu. Teikt, ka tas ir bizness un uzpelnāmies… Teikšu godīgi, jūs nestādāties priekšā, kāds darbs tas ir. To veic divi cilvēki, šuvēji. [..] Cilvēki, kuriem interesē medicīniskas vai nemedicīniskas [maskas], visu informāciju var palasīt “Google” un izvērtēt, vai viņiem šāds produkts ir vai nav vajadzīgs.

Didrihsone pauž viedokli, ka masku reklāmā nav maldinājusi, jo norādījusi, ka netirgo medicīniskās maskas. Vēlreiz gan jāatgādina, ka reklāmā viņa sacīja, ka maskas “vairāk ir izgatavotas, lai pasargātu sevi un savus tuvos cilvēkus, un apkārtējos cilvēciņus”.

Arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) vecākā infekciju māsa Elīna Languša uzskata, ka šādām paštaisītām maskām nevajadzētu piedēvēt aizsargfunkciju pret vīrusu, ja tās nav atbilstoši novērtētas, marķētas un neatbilst elpceļu aizsarglīdzekļu standartiem.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:36

Jaunākās diskusijas