Pacientiem injicē vesela bijušā Covid-19 slimnieka asins plazmu; pēc 2 dienām notiek brīnums

Baiba Puriņa 13.aprīlis 2020, 16:00
 
Reuters / Scanpix/LETA
Zinātnieki veikuši izmēģinājumu, kad 10 smagi slimiem Covid-19 pacientiem injicēta asins plazma no cilvēka, kurš pilnībā izveseļojies no jaunā koronavīrusa, vēsta "Telegraph".

Zinātniskajā žurnālā "Proceeding of the National Academies of Science (PNAS)" publicētajā pētījumā norādīts, ka zinātnieki vēlējušies noskaidrot vai antivielas cilvēka, kurš veiksmīgi izārstējies no Covid-19, organismā spēj cīnīties ar vīrusu. Izmēģinājumā ASV piedalījušies 10 pacienti smagā stāvoklī un pēc injekcijām visi esot uzrādījuši ātrus veselības stāvokļa uzlabojumus.

Pacienti, kuri bija pieslēgti plaušu ventilatoriem, jau pēc divām dienām varēja tikt no tiem atslēgti. Zinātnieki to nosaukuši par "brīnumu".

Šī metode pazīstama kā plazmas terapija un to izmantoja arī 1918. gadā Spāņu gripas pandēmijas laikā pirms tika radītas vakcīnas. Šī metode balstās uz pieņēmumu, ka cilvēka, kurš atveseļojies no slimības, asinīs ir spēcīgas antivielas, kas cīnās ar vīrusu.

"The Science Times" gan norāda, ka nav garantijas, ka šī metode ir iedarbīga, taču zinātnieki cer, ka tā dos laiku, lai attīstītu jaunas, zinātniski apstiprinātas zāles pret Covid-19.

Tiek arī norādīts, ka zāles un vakcīnas pret Covid-19 varētu būt pieejamas gada nogalē, kas ir ātrākais termiņš, bet, visticamāk, tikai nākamā gada pavasarī.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:42

Jaunākās diskusijas