Latvietis Mārtiņš jau 4 nedēļas slims ar Covid-19

Viktorija Gabrjuna 9.aprīlis 2020, 9:30
 
facebook.com
Mārtiņš Jēkabsons ir viens no tiem šobrīd 577 Latvijas iedzīvotājiem, kuriem diagnosticēts koronavīruss Covid-19. Mārtiņš pirmo vīrusa testu veicis 15. martā, atgriezies no komandējuma Spānijā, un tas bijis pozitīvs. 7. aprīlī Mārtiņa koronavīrusa tests joprojām ir pozitīvs, raksta "skaties.lv".

Mārtiņš atceras, ka 11. marta rītā Spānijas viesnīcā viņš pamodies ar nelielu temperatūru un vieglām kakla sāpēm. Drīz vien medijos izskanējis paziņojums par ārkārtējo situāciju Latvijā un paziņots, ka Spānija ir ‘’bīstamo’’ valstu skaitā.

Mārtiņš, atgriezies mājās kopā ar kolēģi, apņemoties ievērot 14 dienu pašizolāciju un maksimāli ievērojot drošības pasākumus.


‘’No lidostas mājās braucām ar kolēģa privāto auto, sazvanīju savu otro pusīti un ‘’aizsūtīju prom’’ uz 14 dienām, sakot, ka man jāievēro pašizolācija. Abi ar kolēģi ieslēdzāmies katrs savā dzīvoklī, nevienu nesatiekot.
Pašsajūta nebija pasliktinājusies - joprojām bija viegli, pavisam nedaudz paaugstināta temperatūra un nedaudz spiedoša sajūta krūtīs. Varbūt trīs reizes dienā ieklepojos,’’ atceras Mārtiņš.

Lai arī viņam šķitis, ka tas diez vai būs Covid-19 - gan jau kāds parasts pavasara vīruss, viņš godprātīgi sazinājies ar Latvijas Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), pieteicies uz analīzēm. Braucis pats ar savu personīgo auto, nodrošinājies ar visu nepieciešamo aizsardzību, ar ne vienu pa ceļam nav kontaktējies.


‘’16. marta rītā saņēmu no SPKC zvanu, ka analīzes ir pozitīvas. Tiku instruēts, lai palieku mājās, centra pārstāvji pamatīgi izjautāja par visu - kur esmu bijis, ko saticis.

Bija patīkami pārsteigti, ka jau uzreiz pēc ierašanās no Spānijas esmu pašizolējies - izrādās, ka lielākā daļa atbraucēju ir jāpiespiež ievērot kādus piesardzības pasākumus.


15 minūtes pēc sarunas ar SPKC saņēmu zvanu no ģimenes ārstes. Varēju just, ka esmu viņai pirmais klients ar Covid-19 - viņa īsti nezināja, kā pareizi darīt, taču vēlos akcentēt, - rīkojās pēc labākās sirdsapziņas.

Man izrakstīja zāles. Biju pārliecināts, ka, ja jau Covid-19, tūlīt būs baigā ķīmija, antibiotikas. Nē - man lika lietot vienkāršus bezrecepšu medikamentus,’’ stāsta Mārtiņš.

Mārtiņš pavadījis laiku mājās, ievērojot visus ārsta nosacījumus, ne ar vienu nav saticies. 24. martā pie viņa uz mājām ieradušies ārsti, lai veiktu papildu analīzes, arī tās bijušas pozitīvas.

‘’Biju mazliet pārsteigts, jo nekādu simptomu vairs nebija. Mazliet sašļuku, turpināju ievērot pašizolāciju un gaidīju nākamo testu pēc nedēļas,’’ tā vīrietis. Viņš atklāj, ka nelāgākais šajā situācijā bijusi apziņa, ka īsti nezina, kā rīkoties.

‘’Ja jūties slims - ārstējies. Bet man nebija vairs nekādu simptomu. Atlika vien sēdēt mājās un gaidīt,’’ tā Mārtiņš.

Kas interesanti, kolēģa, ar kuru Mārtiņš kopā devies komandējumā, dzīvojis vienā viesnīcas istabiņā un ar kuru kopā no lidostas vienā automašīnā atgriezies mājās, Covid-19 analīzes jau no sākta gala bijušas negatīvas.

‘’Lai gan viņam arī bija tādi paši simptomi un visas šīs dienas pavadījām plecu pie pleca, viņa analīzes bija negatīvas. Neskatoties uz to, viņš arī ievēroja 14 dienu karantīnu un nu jau ir atgriezies darbā.
Domāju, ka ar vīrusa avotu saskārāmies kādā no tikšanās reizēm komandējumā - visas dienas pavadījām telpās, tiekoties ar cilvēkiem no visas Eiropas, tostarp Itālijas.

Kāpēc es saslimu, bet kolēģis ne, lai arī visu laiku bijām blakus, to nevaru pateikt,’’ spriež Mārtiņš.

31. martā viņš instruēts pats, ievērojot visus drošības pasākumus, doties uz ‘’Gulbja laboratoriju’’ atkārtoti veikt testu. Mārtiņa noskaņojums bijis pozitīvs - kopš pirmo simptomu parādīšanās pagājušas jau vairāk nekā 20 dienas, vairāk nekā divas nedēļas būts izolācijā, simptomu vairs sen nav.

Liels bijis pārsteigums saņemt rezultātus - atkal Covid-19 pozitīvs.

‘’Tad gan es drusku sašļuku. Jautāju ārstiem - ja simptomu nav, ko man darīt, ko ārstēt? Cik ilgi es būšu Covid-19 pozitīvs? Ne SPKC, ne ģimenes ārsts man nevarēja atbildēt.

Pats ar sevi divatā nosvinēju dzimšanas dienu 6. aprīlī, no rīta atkal devos nodot analīzes. Šoreiz tās beidzot bija negatīvas.

Taču likums nosaka, ka, lai tevi atzītu par veselu un tu varētu iet sabiedrībā, ne ātrāk kā pēc 24 stundām jāveic vēl otras analīzes, arī tām jābūt negatīvām. Tad tu skaities vesels,’’ stāsta Mārtiņš.

7. aprīlī viņš nodevis otrās analīzes un neticējis savām acīm - atkal Covid-19 pozitīvs.


Vīrietis zvanījis uz laboratoriju, jautājot, vai nevarētu būt pieļauta kāda kļūda. Kļūdas neesot.

Nākamās analīzes Mārtiņam jāveic 11. aprīlī, un viņš vairs neko negaida.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:05

Jaunākās diskusijas