VIDEO: Latvijas iedzīvotāji neizpratnē par attieksmi slimnīcās koronavīrusa dēļ

Viktorija Gabrjuna 5.februāris 2020, 13:11
 
AP/SCANPIX/LETA
Pašlaik Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu. Raidījuma “Bez Tabu” saņemtās vēstules liecina, ka tautiešiem ārzemēs, kuri plāno atgriezties mājās, ir sarežģīti noskaidrot, vai ir jāveic kādi drošības pasākumi.
"Ko darīt latviešiem, kas strādā Lapzemē, viesnīcu servisā? Esam apmēram simts cilvēku, apkalpojam ļoti daudz tūristus no Āzijas - arī no Uhaņas. Mēs pamazām atgriežamies Latvijā, bet vai kāds to redz? Kas mums ir jādara?" vēstulē vaicā Mareks.

Tāpat raidījums saņēmis vēstuli no ģimenes, kura atgriezusies no ceļojuma.

"Mēs nesen atgriezāmies no ceļojuma Francijā - tika ziņots, ka arī tur cilvēkiem konstatēts koronavīruss. Zvanīju uz skolu, lai noskaidrotu, vai mans bērns var to apmeklēt, bet neviens nevarēja atbildēt. Kā īsti ir jārīkojas?" teikts vēstulē.

Apzvanot nejauši izvēlētas slimnīcas Latvijā - Rēzeknes slimnīcu, Liepājas slimnīcu un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu - atklājas, ka īstas skaidrības, kā rīkoties, atgriežoties mājās, tomēr nav.

Rēzeknes slimnīca min, ka ceļotājam būtu jādodas pie sava ģimenes ārsta, kas varētu noteikt, kā turpmāk rīkoties. Bezmaksas sejas maskas pilsētā nevienam nedalot - ja cilvēks tādu vēlas, esot iespēja iegādāties aptiekā.

Liepājas slimnīcā uzreiz saka, ka viņiem neesot informācijas par to, kas īsti ir jādara. Darbiniece prāto, ka varbūt jāvēršas kādā uzziņu nodaļā.

Savukārt Austrumu slimnīcai gan esot informācija, ka cilvēkus, kuri atlido no valstīm, kurās konstatēts vīruss, pārbauda uzreiz lidostā.

“Lidostas Rīga” pārstāve Laura Karnīte slimnīcas izteikumus sauc par maldinošiem - šobrīd lidostā neesot nekādas pastiprinātas pārbaudes.

Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Jurijs Perevoščikovs norāda, ka pēc atgriešanās no ceļojuma pieaugušam cilvēkam divu nedēļu laikā ir jāseko līdzi savai veselībai un jānovērtē, vai neparādās vīrusa simptomi - augsta temperatūra, klepus, grūtības elpot. Šobrīd neesot nekādu ierobežojumu, kas pieaugušiem cilvēkiem liegtu apmeklēt darbu. Tomēr ir ierobežojumi, kas attiecas uz bērniem.

Bērni, kuri atgriezušies no ceļojuma, divas nedēļas nevar apmeklēt bērnudārzu vai skolu. Konkrētais laika posms ir jāpavada mājās un jānovēro savs veselības stāvoklis. Izglītības iestādēs var atgriezties tikai pēc ārsta apmeklējuma, kurš atzinis, ka vīruss nav konstatēts. Ja pieaugušam cilvēkam novērošanas procesā parādās simptomi - ir jādodas pie ģimenes ārsta.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:16

Jaunākās diskusijas