Vai augustā vēl ir gaidāms 30 grādu karstums? Prognozē dabas vērotājs

tautaruna.lv 3.augusts 2019, 10:33
 
Oksana Džadana/F64
Dabas vērotājs Vilis Bukšs savā interneta blogā prognozējis, kādi laika apstākļi iespējami augustā - pēdējā vasaras mēnesī.
Kā raksta Bukšs, tautas gudrība saka, ka augustam maisā gan vasaras saule, gan rudens migla un lietus. Ja augusta sākums, galvenokārt tā pirmās dienas, karsts, tad ziema būs gara, auksta un sniegaina. Ja vasaras pēdējais mēnesis silts, tad tā ir zīme, ka būs vējains oktobris.

Laika apstākļi pagājušā februāra, marta un aprīļa zīmīgajās dienās liecināja par salīdzinoši vēsu un nokrišņiem bagātu augustu. Vēlāk zīmes dabā un maijā vēstīja pārsvarā par siltu un sausu Rudzu mēnesi. Sekojot šīm norādēm laikā līdz Vasaras Mārai (15. augusts) Viršu mēnesis rādās būt mēreni silts, kad saule mīsies ar mākoņiem un pārsvarā sauss. Dienās lielākoties ar gaisa temperatūru plus 18, 23 grādi pēc Celsija. Naktīs jau sajutīsim rudens dzestrumu. Nokrišņi īslaicīgi.

Mēneša vidū laika apstākļi nepastāvīgi. Bieži mākoņains, bet bez stipriem nokrišņiem. Temperatūras dienās ap plus 17, 22 grādi. Naktis vēsas.

Arī augusta otrajā pusē bez būtiskām pārmaiņām. Dienas mēreni siltas, bet naktīs jau biežāk iezagsies rudenīgs vēsums. Nokrišņu vairāk, bet pārsvarā īslaicīgi un tie nekļūs par traucēkli ražas novākšanā. Siltākas un sausākas dienas varētu būt laikā ap un pēc Bērtuļa (24. augusts). Tad temperatūra daždien var paaugstināties līdz plus 25 un vairāk grādiem. Vēlāk ar mainīgiem laika apstākļiem. Dienas pārsvarā saulainas, bet naktis dzestras un skaidrajās naktīs salnu vietās arī pirmās rudens salnas.

Kopumā augusts būs tuvu vidējam gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā. Iespējams, ka dienu, kad temperatūra tuvosies plus 30 grādiem, augustā nebūs. Var izrādīties, ka šīs karstās jūlija dienas (26.-28. jūlijs), būs arī pēdējās karstākās dienas šogad. Līdz ar to izpaliks arī stipras pērkona lietusgāzes un mēs piedzīvosim normālu, bez īpašiem pārsteigumiem tradicionālu Latvijas vasaras pēdējo mēnesi - augustu.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:53

Jaunākās diskusijas