"Uz fantastikas robežas!"; saule gandrīz izraisa ugunsgrēku Latvijas iedzīvotājas mājās

tautaruna.lv 27.maijs 2019, 17:16
 
F64
Kāda Latvijas iedzīvotāja sociālajā tīklā Facebook dalījusies ar gluži vai neticamu stāstu par saules gandrīz izraisītu ugunsgrēku.

Sieviete raksta, ka saule pa aizkaru šķirbu spīdēja uz mazā spoguļa plauktā un atstarojoties izdedzināja caurumu dīvānā.

"Šis rīts sākās ar vieglu paniku un domu: "Labi, ka tā...". Deguma smaka! Kas svilst?! Telefona lādētājs? Nē. Naktslampiņa? Arī ne. Dīvāns! Rīta saule pa aizkaru šķirbu spīdēja uz mazā spoguļa plauktā un atstarojoties izdedzināja caurumu dīvānā. Lieliski atsauca atmiņā to, ko teorētiski mācīja fizikas stundās. Ja neviens nebūtu bijis mājās, varēja situācija beigties bēdīgāk. Tāpēc silti (!) iesaku noslēpt spoguļus no saules. Lai droši!" raksta facebook lietotāja.

Jāpiebilst, ka ar šo ierakstu Facebook dalījušies aptuveni 7 000 lietotāju, bet cilvēki komentāros pauž izbrīnu oar notikušo.

"35 gadus esmu dedzinājis, spridzinājis visu iespējamo, bet šis te uz fantastikas robežas. Lai kaut no izliekta spoguļa kaut kas aizdegtos, diametram jābūt vismaz 70 cm un attālumam ne vairāk kā 40cm," teikts kādā komentārā.

Kā tika ziņots, tuvākajos divos mēnešos saules ultravioletais starojums Latvijā būs gada augstākajā līmenī, atgādina speciālisti.

Ultravioletās radiācijas intensitāti ietekmē ne tikai saules staru krišanas leņķis, kas vislielākais ir vasaras saulgriežos, bet arī ozona daudzums stratosfērā.

Vēsais laiks maija pirmajā pusē veicināja ozona koncentrācijas pieaugumu, savukārt šīs nedēļas nogalē ozona daudzums stratosfērā samazināsies, tādēļ zemi sasniegs intensīvāks ultravioletais starojums. Ultravioletās radiācijas indekss dienas vidū pieaugs līdz sestajam līmenim.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:32

Jaunākās diskusijas