Iesaka eksperte: kādus ziedus likt Līgo pušķī

Portāls nra.lv 23.jūnijs 2022, 13:31
 
F64
Līgo svētkos tomēr arī jāzina, kurus augus var plūkt, kurus tieši vajag plūkt un kurus labāk atstāt Latvijas pļavās. T TV3 raidījumam “900 sekundes” pastāstīja Latvijas Dabas fonda eksperte un botāniķe Rūta Sniedze-Kretalova.
Vienā pušķī, no kura pēc tam pīt vainagu, varot būt pat 50 dažādu ziedu.

Vainagam ziedus var meklēt, ejot gar ceļa malu vai upi. Kā zināms, pļavu Latvijā palicis pamaz. Ejot pa savu vidi, pastaigājot mežmalā var atrast derīgus ziedus. Krāšņs Līgo un Jāņu vainags izdosies arī tad, ja tajā ievīsiet rudzupuķes, pīpenes, sarkano un balto āboliņu, suņuburkšķus, papardes, kalmes, madaras, asinszāli, birztalu nārbuli, raspodiņu, vībotnes, magones un citus vasaras garākajās dienās ziedošos augus, kas saulgriežu laikā ir plūcami. Krāšņi zied lupīnas, kas gan ir nevēlams augs Latvijas vidē, tāpēc lupīnas ir jāplēš klēpjiem, lai neiznīktu pļavas daudzveidība.

Tas jādara saudzīgi, nedrīkst plēst ar saknēm un nevajag noplūkt pēdējo krāšņo ziedu pļavā. Labāk ir pazīt ziedus. Latvijā ir arī indīgi un bīstami augi - orhidejas, sibīrijas skābe un citi, kuri gan ir reti sastopami.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:54

Jaunākās diskusijas