Austrālijā māti nepatiesi apsūdz 4 bērnu slepkavībā; viņa pavada cietumā 20 gadus, līdz tiek attaisnota

Portāls nra.lv 16.decembris 2023, 10:30
 
Scanpix
Divdesmit gadus pēc tam, kad tiesa atzina Ketlīnu Folbigu par vainīgu viņas četru bērnu slepkavībā, Austrālijas apelācijas tiesa nolēma viņu attaisnot un atcelt notiesājošo spriedumu, ziņo euronews.com.

55 gadus veco Folbigu apžēloja Jaundienvidvelsas štata valdība, un viņa jūnijā tika atbrīvota no cietuma pēc tam, kad spāņu zinātniece pierādīja, ka viņas četri bērni ir miruši dabiskā nāvē - tieši tā, kā apgalvoja apsūdzētā.

Viņa tika nodēvēta par "Austrālijas ļaunāko sērijveida slepkavu" pēc tam, kad 2003. gadā tika notiesāta par četru savu bērnu slepkavību.

Prokurori apgalvoja, ka sieviete nosmacējusi četrus bērnus vecumā no deviņām nedēļām līdz trim gadiem. Apsūdzētā noliedza apsūdzības, apgalvojot, ka katra nāve bijusi dabisku iemeslu dēļ.

Ceturtdien tiesas zālē izcēlās aplausi, un Folbiga izplūda asarās, izdzirdot vārdus, ko viņa tik ilgi bija gaidījusi no galvenā tiesneša Endrjū Bela.

"Pamatojoties uz pieejamajiem pierādījumiem, tagad ir pamatotas šaubas par Folbigas kundzes vainu," sacīja Bels.

"Ir pareizi, lai Folbigas kundzes sodāmības tiktu atceltas," viņš piebilda.

Ārpus tiesas Folbiga pateicās saviem atbalstītājiem, juristiem un zinātniekiem par palīdzību, tostarp spāņu zinātniecei Karolai Garsijai Vinuesai, kas vadīja izmeklēšanu.

"Gandrīz ceturtdaļgadsimtu esmu saskārusies ar neticību un naidīgumu. Esmu cietusi no vardarbības visās tās izpausmēs. Es cerēju un lūdzu, lai kādu dienu es varētu šeit stāvēt un zināt, ka mans vārds vairs nav aptraipīts," sacīja Folbiga.

"Esmu pateicīga, ka mūsdienu zinātne un ģenētika man ir devušas atbildes uz to, kā nomira mani bērni," viņa sacīja.

Pirmais, kas nomira, bija Folbigas 19 dienas vecais dēls Kalebs. Kādu nakti, kad sieviete pamodās, lai dotos uz vannas istabu, viņa pārbaudīja savu bērnu un saprata, ka viņš neelpo.

Pēc tam viņa zaudēja Patriku, kad mazulim bija tikai astoņi mēneši. Desmit mēnešus vecā Sāra un 18 mēnešus vecā Laura nomira vēlāk. Divi no bērniem bija miruši no zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma.

Folbiga vienmēr apgalvoja, ka nav vainīga, taču neviens neticēja viņas stāstam, līdz kāda spāņu zinātniece nolēma viņai palīdzēt.

"Teorijai, ka viņa bija nogalinājusi savus bērnus, nebija pierādījumu. Vienīgie pierādījumi bija netieši, jo viņa atrada viņus mirušus," portālam Euronews sacīja Vinuesa.

"Folbiga ir ļoti pateicīga ne tikai mums - zinātniekiem -, bet arī viņas juristiem, kuri lielāko daļu darba ir veikuši bez maksas," viņa piebilda.

Redzot šo gadījumu televīzijā un zinot, ka līdz pat 35% pēkšņu nāves gadījumu var izskaidrot ar ģenētiskiem faktoriem, Vinuesa piezvanīja savam kolēģim ģenētiķim Todoram Arsovam.

Viņi nolēma sastādīt sarakstu ar gēniem, kas varētu izraisīt pēkšņu nāvi.

"Mēs atklājām, ka sievietes gēnā, kas kodē kalmodulīnu, ir mutācija, un tas ir viens no zināmākajiem pēkšņas nāves cēloņiem zīdaiņa vecumā," portālam Euronews pastāstīja Vinuesa.

Vinuesas komanda konstatēja gēnu mutāciju divās Folbigas meitās, bet pārējiem diviem bērniem bija smaga epilepsija un apgrūtināta elpošana.

Eksperti liecināja, ka miokardīts, sirds iekaisums, arī bija iespējamais Lauras nāves cēlonis un ka Patrika pēkšņo nāvi, iespējams, izraisīja neiroģenētiski traucējumi.

Izmeklēšanu, kurā ieteica Folbiga apžēlošanu un attaisnošanu, izraisīja petīcija, ko 2021. gadā parakstīja 90 zinātnieki, tostarp divi Nobela prēmijas laureāti, praktizējoši ārsti un saistīti profesionāļi, kuri apgalvoja, ka šie jaunie pierādījumi būtu jāņem vērā.

Jautāta par rezultātu, Vinuesa beidzot ir apmierināta.

"Zinātniski tas bija izaicinājums. Tas bija ļoti smags, intensīvs un dažreiz sāpīgs process," viņa sacīja Euronews.

Kamēr Folbiga atviegloti nopūšas, viņas bijušais vīrs Kreigs Folbigs, viņas četru bērnu tēvs, kura aizdomas izraisīja policijas izmeklēšanu, aicināja lietas atkārtotu izskatīšanu.

"Tā būtu godīgākā rīcība. Nodot visus šos tā dēvētos jaunos pierādījumus tiesas priekšā un ļaut tiesai izlemt par viņas vainu," sacīja Kreiga Folbiga advokāts.

Ketlīnas Folbigas advokāte Renija Rego sacīja, ka viņas juridiskā komanda tagad pieprasīs no Austrālijas valdības "būtisku" kompensāciju par cietumā pavadītajiem gadiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:26

Jaunākās diskusijas