Iedzīvotāji ceļ trauksmi par notiekošo Mežaparkā

tautaruna.lv 14.jūlijs 2023, 0:30
 
Ilustratīvs attēls / F64
Jau vairākus mēnešus notiek spraigi rakšanas un ielu remontdarbi Rīgā, Kokneses prospektā, kur aug sena un vērtīga liepu aleja. Iedzīvotāji noraizējušies, ka, smagajai tehnikai un strādniekiem pametot Mežaparku, no skaistās alejas pāri paliks tikai nokaltuši stumbri, vēsta "Bez Tabu".
Mežaparka attīstības biedrības vadītājs Kaspars Gailītis atklāj, ka remontdarbiem prospektā seko līdzi jau vairākus mēnešus. Viņš noraizējies, ka būvlaukumā netiek ievēroti noteikumi, lai pasargātu kokus no apskādēšanas un bojāejas.

Un šai bezatbildībai jau redzamas sekas. Biedrības “Pilsēta cilvēkiem” aktīviste Gunita Piterāne norāda uz nošķeltām, izrautām liepu saknēm. Tām tik vajadzīgā zemes un barības vielu kārta norakta. Saknes kā kailas kaltējas vasaras saules staros līdzās svaiga asfalta klājienam. Skaidri redzams, ka ekskavatora lāpsta kokiem pietuvojusies aptuveni 20 centimetru attālumā. Taču tas vēl nav viss. Daudzviet kokiem bojāta arī miza un stumbrs. Visticamāk, nevērīgu smagās tehnikas vadītāju dēļ.

Pavisam pretējās domās paši strādnieki. Runātīgākais no nelatviski runājošās kompānijas atklāj - šeit tiekot veikti ūdensvada izbūves un atjaunošanas darbi un atzīstas, ka dažkārt liepas apskādētas pat tīšuprāt.

“Cik mēs zarus neesam aplauzuši. Atzīstos. Pats atzīstos. Nomierinies! Zarus aplauzām, traucēs viņi, sejā līdīs iekšā. “Dabas partija”: “Ai, ai, ai, traģēdija!” Tie ir dzīvi. Es saprastu, ja traktors kokā ietriecas, tad - jā. Bet nedaudz noskrambāt - tie izdzīvos.”

Rīgas domes pārstāvis Kaspars Līcītis stāsta, ka par alejas apskādēšanu Kokneses prospektā esot uzsākta administratīvā lietvedība un ar arboristu palīdzību uzdots uzņēmumam “RERE Vide”, kas darbojas “Rīgas ūdens” uzdevumā, kokus glābt. Uzdots nekavējoties pārtraukt koku apskādēšanu, uzsākt koku laistīšanu un piesaistīt arboristus, lai koku izredzes izdzīvot uzlabotu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas