Rīgas domi vaino dižkoku iznīcināšanā

tautaruna.lv 22.marts 2023, 7:00
 
Ilustratīvs attēls / Lauris Aizupietis/F64
Galvaspilsētas apkaimē Iļģuciemā šobrīd rosās būvnieki, kuru galvenais uzdevums – uzbūvēt jaunu daudzdzīvokļu namu. Lai atbrīvotu teritoriju, attīstītāji organizējuši koku nozāģēšanu, tajā skaitā arī dižkoka, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Pēc dokumentu pārbaudes atklājies, ka pašvaldība apbūves attīstītājiem koku ciršanas atļaujas izsniegušas pirms nepilniem 20 gadiem. Pirmie reālie darbi gan sākušies 2021. gadā, kad iedzīvotāju pārsteidza zāģeru brigādes rosīšanās skvērā.

Kā stāsta Rīgas domes pārstāve Edīte Matuseviča, piešķirot ciršanas atļauju, kļava vēl neesot sasniegusi vietējās nozīmes dižkoka statusu. “Tā laikam sanāk, ka nozāģēts dižkoks. Bet. Tajā laikā, kad būvatļauja izsniegta, tas nebija dižkoks. Diemžēl ir tā, ka, izsniedzot būvatļauju, tā ir spēkā. Atpakaļceļa nebija vairāk, stāsta Matuseviča.

Turpat pie iežogotās būvdarbu teritorijas atrodas vēl viens vietējās nozīmes dižkoks - ozols. Ielas malā augošam ozolam pietrūkst vien septiņu centimetru, lai valsts likumdošana to aizsargātu. Šobrīd to teorētiski aizsargā Rīgas domes noteikumi, taču vietvara pieļāvusi būvniecību tā tiešā tuvumā.

Būvnieki dižozola aizsargjoslā uzslējuši žogu, kā arī novietojuši grunti, kā rezultātā pārkāpti vairāki Rīgas domes saistošie noteikumi. Vietvarā gan stāsta, ka arī šis dižkoks nav minēts izsniegtajās būvatļaujās.

"Šobrīd šī vieta apsekota. Visticamāk, ka dižkokam ir pierakts pārāk tuvu. Tuvāko dienu laikā šo vietu apsekos arī būvinspektors. Konstatēts, ka nav ievērotas koku aizsardzības prasības - teritorijā esošiem kokiem nav apkārt aplikti dēļi, lai aizsargātu to stumbrus."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:37

Jaunākās diskusijas