Kāpēc Latvijas mežos iznīkst egles?

tautaruna.lv 15.jūnijs 2022, 21:30
 
Ilustratīvs attēls / F64
Slapjš un auksts pavasaris Latvijā nav gājis pie sirds ne tikai cilvēkiem, bet arī draudīgajam egļu kaitēklim – astoņzobu mizgrauzim. Taču, sākoties vasarai, tas ir sācis aktīvu uzlidojumu kokiem, vēstīja TV3 raidījums "900 sekundes".

Valsts Meža dienesta speciālists Oskars Zaļkalns ir atbraucis uz Zemgales mežos netālu no Rīgas novērtēt meža stāvokli, jo jūnija sākumā astoņzobu mizgrauzis ir sācis savu bīstamo uzlidojumu.

Šai eglei ir vismaz 60 gadi un tā jau ir aizgājusi bojā, meža eksperts konstatē. Ja uz koka ir brūnie miltiņi, tas nozīmē, ka šis kaitēklis, kura dēļ iet bojā pat 70 gadus vecas egles, jau ir šeit paviesojies. Ieskatoties detalizētāk, var ieraudzīt arī mazos caurumiņus.

Noņemot egļu mizu, var ieraudzīt mizgrauža ejas, kuras šis kaitēklis ir atstājis.

Kā uzsver meža speciālisti, šobrīd nekādā gadījumā nevajadzētu ar mizgrauzi skārtās egles zāģēt: “Katra zāģa skaida, katrs zars, kas paliek, šeit ir terpentīna smarža un tas ir signāls, ka uz to vietu jālido. Lidos no tuvākās un tālākās apkārtnes.”

Mizgrauzis pārņēmis visu Latvijas teritoriju, taču vairāk apdraud Zemgali un Vidzemi.

“Te ir mēneša laikā vairāk nekā 10 000. Tad Oskara pusē, Kurzemē, tur ir 1000, 2000. Šie dati ir no mizgrauža lidošanas monitoringa, cik aktīvi viņi lido. Jo aktīvāk lido, jo lielāks apdraudējums. Varam salīdzināt ciparus, kas krīt slazdos,” norāda Valsts Mežzinātnes institūta ”Silava” vadošais pētnieks Agnis Šmits.

Šis kaitēklis savairojies tik daudz, jo Latvijā pavasarī un vasarā arvien vairāk plosās vētras.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:05

Jaunākās diskusijas