Populārā Latvijas tūrisma vietā maldina apmeklētājus

tautaruna.lv 9.oktobris 2021, 14:11
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Cecīļu dabas taka Ieriķos jau izsenis ir bijusi tūristu iecienīta vieta, kur nedēļas nogalēs doties izstaipīt kājas. Vietējā iedzīvotāja Dzintra vēlas apmeklētājus informēt, ka patiesībā taka ir bez maksas un par to nevar prasīt samaksu, vēsta raidījums "Bez Tabu".
Dzintra norāda, ka vēsturiski Cecīļu dabas takas sākuma punkts atrodas pilnībā citā vietā nekā šobrīd kartē ir norādīts. Īstenībā taka iet gar tauvas joslu, šķērsojot Kumadas un Amatas upi.

"Cecīļu dabas taka nav privāta taka, šeit ir ļoti daudz īpašnieki. Taka nekad nav bijusi par maksu! Ja cilvēki vēlēsies atbraukt uz vēsturisko dabas taku, tad viņiem ir jābūt pieejai sākumpunktam. Ja teritorijas vārti ir ciet, tad kur viņam iet? Var iet cauri mežam, bet arī tas nav īsti likumīgi. Vienkārši iet cauri īpašumam un pateikt, ka tur ir upe, arī nedrīkst," pauž Dzintra.

Tomēr, lai varētu aplūkot gleznainos Vidzemes skatus, nāksies šķirties no diviem eiro.

Vietējie jau ir ieminuši taku līdz Kumadas upei. Lai piekļūtu ūdenim, nākas brist cauri meža biezoknim vairāk nekā kilometra garumā.

"Šeit bija uzbūvēts žogs, taču to mēs nojaucām iepriekšējās brīvdienās, saimnieks ir informēts. Atbrīvojām tauvas joslu, jo barjera bija novilkta līdz pat pašai upes malai. Es nodalu divas lietas, ja cilvēkam ir vēlme pelnīt un viņam takas malā ir īpašums, tas ir normāli, apmeklētājs var šos pakalpojumus pirkt vai nepirkt. Takai pēc būtības ir jābūt bez maksas," saka Dzintra.

Privātīpašuma saimnieki atzīst, ka ar Dabas aizsardzības pārvaldi viss esot saskaņots. Tomēr, lai nemaldinātu apkārtējos, drīzumā takai nomainīs nosaukumu.

"Dabas aizsardzības pārvalde jau kopš 2014. gada mums ir atļāvusi šeit veidot infrastruktūru, arī zīmes esam salikuši, lai cilvēki nemaldītos pa mežu. Ar Latvijas Valsts mežiem mums ir mutvārdu vienošanās, tikai oficiāli vēl jānokārto," skaidro Kristīne, Cecīļu dabas takas gide.

Valsts iestāde neko lietas labā nevar darīt, jo visa teritorija pieder vairākiem īpašniekiem.

"Ja cilvēks iet cauri īpašumam līdz ūdenim, tad ir jārespektē privātīpašnieka tiesības un prasības. Viņš drīkst prasīt naudu, ka iet caur viņa īpašumu. Tas ir pašvaldības jautājums, kā nodrošināt šo brīvo piekļuvi līdz tauvas joslai un tālāk pa tauvas joslu, tajos četros metros drīkst pārvietoties bez maksas," piebilst Rolands Auziņš, Dabas aizsardzības pārvaldes vadītājs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:27

Jaunākās diskusijas