Ja cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, vai tas pasargās pret gripu?

tautaruna.lv 9.oktobris 2021, 13:16
 
SIPA/Scanpix/LETA
Uz šo un citiem jautājumiem atbildēja Igaunijas Ģimenes ārstu biedrības valdes locekle doktore Rūta Kalda. "Tie ir divi pilnīgi atšķirīgi vīrusi, un aizsardzība, kas rodas ar vakcināciju, ir ļoti specifiska. Ir prātīgi vakcinēties pret abām slimībām. Pirmā vakcīna otrās darbu nepaveiks, ”viņa skaidro igauņu medijam Tartu Postimees.

- Ja es vēl neesmu saņēmis otro Covid-19 vakcīnas devu, kas man jāņem vērā? Vai es pabeigšu vakcinācijas kursu, paņemšu pārtraukumu un tikai tad saņemšu vakcīnu pret gripu?


- Jums nav jāgaida. Jūs pat varat vakcinēties pat vienā un tajā pašā dienā. Šajā gadījumā ieteicams injicēt vakcīnas katru savā plecā, lai vēlāk iespējamās sāpju sajūtas saistītu ar vienu vai otru medikamentu.

- Vai vakcīnas neietekmēs viena otru?

- Nevienā no tām nav dzīvs vīruss. Gripas vakcīnas gadījumā vīruss tiek inaktivēts vai nogalināts. Moderna, Pfizer un AstraZeneca gadījumā mēs runājam par RNS saturošu vīrusu, tas ir, par ģenētisko informāciju. Starp tiem nav pretrunu.

Tāpēc nav jēgas atlikt vakcināciju pret gripu, jo drīz sāksies sezona. Riska grupā ir tie paši cilvēki kā koronavīrusa gadījumā. Viena lieta, kas jāatceras par gripu, ir tā, ka bez vecāka gadagājuma cilvēkiem riska grupā ir arī mazi bērni.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:20

Jaunākās diskusijas