"Neviens nav pat atvainojies!"; māte sašutusi par lielveikala apsarga rīcību pret nepilngadīgo dēlu

tautaruna.lv 6.augusts 2021, 13:12
 
Ekrānuzņēmums no video/Bez Tabu
Pusaudža māte Agnese šī gada maijā ziņoja par TC “Alfa” apsardzes darbinieku, kurš brutāli izturējies pret viņas atvasi, informē raidījums "Bez Tabu". Sieviete atklāj, ka lieta vienkārši beigusies bez jūtama rezultāta.

Agneses 16 gadus vecais dēls kopā ar nepilngadīgo draudzeni bija devušies skrituļot TC “Alfa” auto stāvlaukumā, izvēloties šai nodarbei no automašīnām brīvu vietu. Par to zēns pārmācīts, viņam nodarīti miesas bojājumi, puisis arī guvis psiholoģisku traumu.

Nupat raidījumam zēna māte atklāja, ka dēls aizvien baidās tuvoties konkrētajam tirdzniecības centram. Viņa cerēja, ka apsardzes firma un lielveikala administrācija veiks iekšējo izmeklēšanu, izdarīs secinājumus, savukārt policija - sauks pie atbildības apsardzes darbinieku. Tomēr zēna māte pauž vilšanos.

“Lieta ir beigusies tā, ka patiešām beigusies. Viss ir OK, it kā nekas nekas nebūtu noticis. ”Alfa” atbildēja, ka nedrīkst tur [stāvlaukumā] braukāt ar skrituļdēli. Atsūtīja noteikumus. Pēc tam uz jautājumu, kā tiks risināta situācija atbildēja, ka tiks veikta [iekšējā] izmeklēšana. Pēc tam vairs neviens nav sazinājies no ”Alfa” puses. Neiet viņš [dēls] vairs ”Alfā”. Neviens mēs neejam pat tuvumā. Arī es nevaru turp aiziet. Neviens nav pat atvainojies. Neko vispār!”

TC “Alfa” vadība un apsardzes kompānija “G4s Latvia” administrācija rakstiski norādījusi: “Esam veikuši iekšēju minētās situācijas izmeklēšanu un neesam konstatējuši, ka apsardzes darbinieki būtu pārkāpuši regulējošos normatīvos aktus. [..] Vēlamies norādīt, ka apsardzes darbinieku iesaistīšanās pārkāpumu novēršanā, gandrīz vienmēr ir saistīta ar negatīvām emocijām no kārtības pārkāpēja puses, tomēr, normatīvajos aktos ir noteikta kārtība, kā apsardzes darbiniekiem šajās situācijās rīkoties, lai pārtrauktu pārkāpumu. [..] “G4s Latvia” regulāri apmāca savus darbiniekus, lai pēc iespējas izvairītos no spēka piemērošanas un aizturēšanas, izmantojot šo tiesību tikai izņēmumu gadījumos, kad savādāk pārkāpumu novērst nav iespējams.”

“G4s Latvia” arī informēja, ka šī nebija pirmā reize, kad puisis skrituļojis stāvlaukumā. Arī iepriekš viņam apsardzes darbinieki esot aizrādījuši bez fiziska spēka pielietošanas.

TC “Alfa” rakstveida komentāru gatavoja vairākas dienas. Tajā lieltirgotavas vadība neatbildēja, kā vērtē šāda fiziska spēka pielietošanu pret nepilngadīgo.

“Papildinot apsardzes uzņēmuma G4S Latvia teikto, vēlreiz apliecinām, ka tirdzniecības centra ”Alfa” prioritāte vienmēr ir bijusi un būs apmeklētāju drošība un veselība. Tieši tādēļ ir izstrādāti tirdzniecības centra ”Alfa” iekšējās kārtības noteikumi, kas ir saistoši visiem apmeklētājiem un tie ir pieejami informācijas centrā. Kā arī informācija par spēkā esošajiem iekšējās kārtības noteikumiem viegli uztveramā vizuālu piktogrammu veidā ir izvietota apmeklētājiem labi redzamās vietās pie ieejām tirdzniecības centrā, lai ikviens tirdzniecības centra ”Alfa” apmeklējums būtu drošs un patīkams.”

Pēc notikušā stāvlaukumā tika piesaistīta Valsts policija (VP), kas ierosināja administratīvā pārkāpuma procesu par maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu, ko šī gada augustā izbeidza, jo likumsargi uzskatījuši, ka apsargs rīkojies atbilstoši amata pienākumiem. Likumsargi savā lēmumā skaidro, ka zēns traumēts aizstāvoties. Apsargs esot rīkojies galējās nepieciešamības vadīts.

Zēna māte Agnese ir neizpratnē par šādiem secinājumiem.

“Tad, kad apsargu izsauca uz nopratināšanu, tādus melus sastāstīja. Šausmas! Visa liecība vieni vienīgi meli! Sastāstīja, ka uzbruka viņam. Protams, ko gan citu viņš varēja teikt, jo tā būtu vienīgā situācija, kad viņš drīkstētu pielietot spēku. Tātad bērns uzbruka viņam, nekādi neesot varējis savaldīt.”

Zēnam un viņa vecākiem nelabvēlīgais lēmums pārsūdzēts un tiek izskatīts VP Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldē.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas