“Par to naudu var algot 8 programmētājus!” Speciālisti izbrīnīti par vakcinācijas loterijas izmaksām

tautaruna.lv 3.augusts 2021, 13:10
 
Pixabay
Augusta beigās ir plānots uzsākt vakcinācijas loteriju. Valdība šīs idejas īstenošanai atvēlēja 1,2 miljonus eiro, no kuriem aptuveni 40% ir paredzēti dažādām organizatoriskām izmaksām, tostarp teju 100 tūkstoši eiro loterijas IT risinājuma izstrādei.

Politiķa Ivara Zariņa mikroblogošanas vietnē “Twitter”publiskotā vakcinācijas loterijas IT izmaksu tāme sacēlusi vētru.

“Jebkuras IT sistēmas funkcionalitāti var uzpūst līdz bezgalībai un līdz ar ko — arī tās izmaksas,” , “Fantastika”, “Tā ir zādzība” , “Par šādu naudu var algot 8 labi apmaksātus izstrādātājus veselu mēnesi,” - šie bija pieklājīgākie vērtējumi. Dažs nekautrējās no sulīgiem izteicieniem, ieraudzījis tāmi.

Kā izriet no tāmes, tad izstrādātāju stundas likme ir noteikta 70 eiro plus PVN.

Ilmārs Poikāns, norāda, ka lai veiktu loteriju kā to iecerējusi Veselības ministrija, proti, izmantojot jau esošo ViVaT risinājumu, nepieciešamais minimālais datu apjoms ir saraksts ar vakcinēto personas id uz datumu X, kas ir sasaistīts ar iedzīvotāju vecumu (iegūstams no iedzīvotāju reģistra) un deklarētās adreses apgabala id. “Visaizdomīgākā ir pēdējā pozīcija par datu izgūšanu. ViVaT vakcinācijas faktam API taču ir? Par pēdējo punktu, tas ir, datu izgūšanas mehānisma izstrāde, iespējams "pa mizu" pelnījis vai nu ViVaT izstrādātājs, ja tik grūti izgūt datus, vai nu izlozes izstrādātājs, ka nespēj izmantot ērto ViVaT datu izguves iespējas. Labi, ka abos gadījumos tas būs “ZZ Dats”, nevarēs viens uz otru ar pirkstu rādīt,” mikroblogošanas vietnē skaidro I. Poikāns. Programmētāji viņa teikto saprot, bet tiem, kam ir sveši I. Poikāna lietotie apzīmējumi, vienkāršoti var pateikt, ka izlozes IT risinājuma izstrāde ir salīdzinoši vienkārša, jo gandrīz visi dati jau sistēmā ir, savukārt trūkstošie dati vienkārši iegūstami no citām datu bāzēm.

Neatkarigā jau rakstīja, ka konkurss Vakcinācijas loterijas IT risinājuma izstrādei netiks organzēts, jo kā skaidroja Veselības ministrija, “ViVaT sistēmas uzturēšanas ietvaros tiks iekļauts papildinājums datu nodošanai izlozes vajadzībām, līdz ar to IT sistēma tiks izstrādāta esošās sistēmas ietvaros un iepirkuma organizēšanu sistēmas nodrošināšanai nav nepieciešams veik” .

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:09

Jaunākās diskusijas