Iedzīvotāji Grobiņas novadā sūdzas - viņus smacē degošu salmu dūmi

Baiba Puriņa 4.marts 2020, 19:12
 
Ekrānuzņēmums no video/Bez Tabu
Kodīga smaka un piedūmojums apkures sezonā regulāri terorizē Grobiņas novada Dubeņu ciema iedzīvotājus. Pie vainas ir katlu māja, kurā dedzina salmus. Iedzīvotāji sauc sevi par ezīšiem miglā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Ja kādam šķiet, ka ezītis miglā ir vien pasakas tēls, Grobiņas novada Dubeņu ciema iedzīvotāji aicina ierasties Dubeņos, kur var pārliecināties, ka arī viņi ir “ezīši miglā”. Iedzīvotāji sūrojas, ka apkures sezonā ciemu regulāri piedūmo kodīgi salmu dedzināšanas rezultātā radušies dūmi. Piedūmojuma avots ir vietējā katlu māja, kas, dedzinot salmus, apsilda mitekļus.

Dubeņu iedzīvotāja Sintija raidījumam norāda: "Paelpot vispār brīžiem nevar. Par pastaigām citkārt vispār var aizmirst."

Iedzīvotāji ir neizpratnē, kāpēc tos darbinieki neapdzēš. Kā stāsta iedzīvotāji, tā tie, izņemti no krāsns, kūpot regulāri, dodot savu artavu piedūmojumam.

Pirms tika izbūvētas esošās apkures iekārtas, tika lietoti augstāki skursteņi, kas iedzīvotājiem šķiet saprātīgāks risinājums.

Par apkures iekārtām atbildīgajā pašvaldības uzņēmumā “Grobiņas namserviss” stāsta, ka salmu kā kurināmā izmantošana esot reti sastopama. “Grobiņas namservisa” valdes loceklei Evitai Pūķei zināma tikai viena apdzīvota vieta Zemgalē, kur dzīvojamās mājas tiek apkurinātas ar salmiem. Lai gan salmi ir smakojošāki un kūpošāki, jo īpaši, ja dedzina mitrus, šādu kurināmo pašvaldība 2008. gadā izvēlējusies, jo salmus varēja iepirkt ļoti lēti.

SIA “Grobiņas namserviss” valdes locekle Evita Pūķe norāda: "Sākotnēji bija pieejami un lētāki. Ar katru gadu šīs izmaksas auga. Dažādu iemeslu dēļ. Salmus iepērk no zemniekiem. Lietojamo salmu dažkārt ir mazāk, jo mēdz būt mitri laikapstākļi, tiek lietota tehnika, degviela. Par piedūmojumu ir runāts ar iedzīvotājiem. Citreiz esam atrisinājuši šo lietu. Es domāju, ka arī šoreiz tā būs. Mēs varam kurināt arī ar malku, cieto kurināmo. Tad būs mazāks piedūmojums." Šodien salmu dedzinātavas kā apkures iekārtas neizvēlētos, jau tiek domāts par jaunu iekārtas ar cita veida kurināmo izveidi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:40

Jaunākās diskusijas