Neironu tīkli palīdzēs cilvēkiem saprast kaķu un suņu valodu

tautaruna.lv 23.marts, 15:00
 
F64
Vairākas zinātniskās grupas no dažādām universitātēm veido neironu tīklus, kas palīdzēs cilvēkiem saprast dzīvnieku valodu.

Šobrīd tiek apkopota datu bāze. Pamatojoties uz to, mākslīgais intelekts salīdzinās dzīvnieku uzvedību, sejas izteiksmes un skaņas, lai noteiktu to semantisko nozīmi.

Pētnieki norāda, ka izrāvienu šajā jomā var sagaidīt nākamo trīs gadu laikā.

Tas ļaus atšifrēt ziņojumus, ko nes dzīvnieku darbības. Un tas piepildīs daudzu mājdzīvnieku īpašnieku sapni: saprast, ko domā viņu kaķis vai suns.

Vienu no projektiem īsteno Linkolnas universitātes zinātnieki. Viņi izmanto mākslīgo intelektu, lai klasificētu un identificētu kaķu sejas izteiksmes, kā arī suņu uzvedību un riešanu.

Telavivas universitātes eksperti ir diezgan tālu progresējuši šāda veida pētījumos. Tiesa, viņi pēta nevis mājdzīvnieku, bet sikspārņu valodu, ierakstot viņu komunikācijas skaņas un salīdzinot tās ar uzvedības video.

Tādā veidā tika analizēti 15 tūkstoši komunikācijas fragmentu. Atklāts, ka sikspārņu komunikācija ir sarežģītāka, nekā varētu domāt. Viņi pat "strīdas" par ēdienu, un pieaugušas mātītes lieto īpašu valodu komunikācijā ar bērniem.

Komunikācija notiek ultraskaņas diapazonā, kas cilvēka dzirdei nav sasniedzama, bet tiek atpazīta ar speciālu aprīkojumu. Taču līdz pilnvērtīga dekodētāja - tulkotāja izveidei no sikspārņu valodas vēl ir tālu, uzskata pētījuma autori.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

23.marts

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:15

Jaunākās diskusijas