Slimnīcā, nejautājot tuvinieku piekrišanu, no dzīvības uzturēšanas sistēmas atslēdz pacienti

Portāls nra.lv, LETA 6.oktobris 2017, 13:36
 
Facebook
Ārsti Gaiļezera slimnīcā esot atvienojuši sievieti no dzīvības uzturēšanas sistēmas, nelūdzot viņas tuvinieku piekrišanu.

Mirušās Svetlanas Jačmeņevas meita Violeta sociālajā tīklā Facebook raksta, ka nevēlas ''neprofesionālus ārstus sauktu par slepkavām'', bet gan, lai cilvēki akli neuzticas ārstiem un nebaidās pārbaudīt sniegto informāciju.

Sieviete 2.septembrī nonākusi slimnīcā, kur atklājies, ka viņai bloķēti žultsvadi. Desmit dienas vēlāk notika operācija, bet 13.septembrī viņa atguva samaņu, pēc kā sākās asiņošana. Tādēļ nācies veikt vēl vienu operāciju, bet Jačmeņevu pieslēgt pie mākslīgās elpināšanas sistēmas.

Asiņošanu izdevās apturēt, tomēr sieviete ieslīga komā. 17.septembrī ārsti konstatējuši smadzeņu nāvi, bet dienu vēlāk viņa, sistēmas atslēgšanas rezultātā, mirusi.

Violeta raksta, ka viņa zvanu saņēmusi 18.septembrī, ap plkst.13. Viņa bijusi šokā, jo iepriekšējā dienā tuvinieki visu laiku pavadījuši slimnīcā un ārsts apgalvojis, ka novērojami uzlabojumi.

Lēmumu atslēgt sievieti no sistēma pieņēmusi reanimācijas nodaļas vadītāja Daina Rožkalne, kura to izdarījusi nejautājot tuvinieku piekrišanu un nekonsultējoties ar Jačmeņevas ārstu.

20.septembrī sievietes tuvinieki vērsās policijā, lai ziņotu par ārstu nolaidību. Ekspertīzes rezultātā tiešām atklājās, ka sieviete mirusi sistēmas atslēgšanas brīdī, nevis dienu iepriekš, kā sākotnēji ziņoja Gaiļezera slimnīcā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitāte atvainojusies par notikušo, skaidrojot to ar komunikācijas trūkumu.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" šovakar vēstīja, ka Austrumu slimnīcas valde nolēmusi veidot komisiju notikumu apstākļu izmeklēšanai, savukārt Valsts policija par notikušo ir ierosinājusi kriminālprocesu pēc 13.nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību".

Vienlaikus veselības ministre Anda Čakša raidījumam apliecinājusi, ka pēc šī gadījuma stacionāriem uzliks par pienākumu informēt tuviniekus par iespēju atvadīties no pacienta. "Profesionālās asociācijas jau ir sākušas gatavot, ko mainīt Ministru kabineta noteikumos par šo protokolu, kas fiksē smadzeņu nāvi, un kam tur jābūt iekšā papildus," sacīja ministre.

Tikmēr Violeta sociālajos tīklos neslēpj apjukumu - uzskatīt, ka viņas māte ''noslepkavota'', vai tomēr viss noticis likumīgi...

Veselības inspekcija (VI) saņēmusi iesniegumu par gadījumu, kurā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) bez tuvinieku piekrišanas no dzīvības funkcijas uzturošiem aparātiem atvienota paciente, aģentūrai LETA apstiprināja inspekcijas pārstāve Līga Jeroščeva.

Viņa norādīja, ka sākts ekspertīzes process. Iesnieguma izskatīšanas termiņš ir četri mēneši.

Austrumu slimnīcā gadījumu skaidro ar komunikācijas trūkumu, jo slimnīcas dežūrārsts ar pacientes tuviniekiem bija runājis par sirdsdarbības un elpošanas stabilizēšanos, ko izdevās mākslīgi panākt, pieslēdzot pacienti dzīvības funkcijas uzturošiem aparātiem, tomēr acīmredzot ārsts nebija pietiekami skaidri norādījis uz aizdomām par smadzeņu nāvi.

Kā norādīja RAKUS pārstāve Aija Lietiņa, pēc smadzeņu nāves konstatēšanas paciente tika atslēgta no dzīvības funkcijas uzturošiem aparātiem saskaņā ar noteikto kārtību, kādā veicama smadzeņu un bioloģiskās nāves konstatēšana, proti, veicot elektroencefalogrammu, pacienti 24 stundas novērojot un aizpildot smadzeņu nāves diagnostikas karti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:01

Jaunākās diskusijas