Jaunā pētījumā atklāts, kāpēc dažiem cilvēkiem ir teju neiespējami no rītiem pamosties

tautaruna.lv 17.decembris 2023, 19:00
 
pexels.com
Vai no rīta pēc pamošanās jūtaties ļoti noguris? Vai celšanās no rītiem liekas, kā neiespējamā misija? Izrādās, ka tas nav nekas neparasts un ar šādām situācijām saskaras ļoti daudzi, pat ja ir gulēts pietiekami ilgi. Zinātnieki skaidro, kāpēc tā ir.

Medijs "The Sun" vēsta, ka zinātnieki uzskata, ka pie šīs problēmas jeb lielā noguruma no rītiem ir vainojami miega traucējumi.

Ja arī pēc pietiekami ilga miega pamostaties noguris, zinātnieki pieļauj, ka, iespējams, jums ir idiopātiskā hipersomnija.

Idiopātiskā hipersomnija ir neiroloģisks traucējums. Iepriekš tika uzskatīts, ka šāda "slimība" ir reti sastopama, taču jaunākie pētījumi liecina, ka ar to sirgst vairāk cilvēku, nekā sākotnēji zinātnieki domāja.

Zinātnieki apgalvoja, ka idiopātiska hipersomija var būt tikpat izplatīta kā, piemēram, epilepsija vai bipolārie traucējumi.

Šīs diagnozes simptomi ir pavisam viegli pamanāmi. Ja jums, iespējams, ir idiopātiskā hipersomnija, jūs jūtaties ļoti miegains dienas laikā, jums ir ļoti grūti piecelties un bieži vien guļat ilgāk nekā ieteicams, tāpat pēc pamošanās jūtaties apjucis vai dezorientējies. Bieži vien cilvēki ar šādu diagnozi dienas vidū sasakaras ar nepārvaramu vēlmi doties gulēt. Lai pārliecinātos, ka jums ir šāda diagnoze, nepieciešams apmeklēt speciālistus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

17.decembris 2023

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas