Bibliotēkā 120 gadus pēc izniegtā termiņa beigām atgriezta grāmata; sods mērāms tūkstošos

tautaruna.lv 17.decembris 2023, 20:17
 
pexels.com
Sociālajā medijā "Facebook" Pensilvānijas bibliotēka dalījusies ar ļoti neparastu stāstu. Bibliotēkā atgriezta reiz paņemta grāmata. Lai arī šāds fakts nešķiet nekas interesants, tomēr grāmata bibilotēkā nodota atpakaļ vien 120 gadus pēc izsniegtā termiņa beigām.

Kā vēsta medijs "UPI", tad grāmata bibilotēkā atpakaļ nonāca pavisam nejauši.

Kāds cilvēks sen pazudušo grāmatu bija pamanījis grāmatu tirdziņā.

Pensilvānijā esošā Kārbondeilas bibliotēka savā "Facebook" ierakstā norādīja, ka citas bibiliotēkas darbinieki bija pamanījuši tirdziņā grāmatu "Esmeraldas kruīzes", kuras autors ir Harijs Kolingvuds. Redzot, ka grāmatas iekšpusē ielīmēta kabatiņa, kurā ierasti bibliotēkāri ievieto kartiņu norādot datumu, kad tā jāatgriež bibliotēkā, saprata, ka termiņš ir pamatīgi nokavēts.

Grāmatas vāka iekšpusē atrastajā kartiņā bija norādīts, ka grāmatu bija nepieciešams atgriezt atpakaļ bibliotēkā jau 1904. gadā.

Bibliotēka paziņojusi, ka grāmatas ņēmējs ir nokavējis termiņu par 43 641 dienu, kas nozīmē to, ka pēc 1904. gada bibliotēkas izstrādātajiem noteikumiem, grāmatas ņēmējam ir jāmaksā sods 872,82 ASV dolāru apmērā. 1904. gadā bibliotēka izstrādāja noteikumus, ka par katru nokavēto termiņa dienu ir jāmaksā 2 centi. Tikmēr, skatoties pēc pašreizējiem noteikumiem, kas paredz, ka par katru nokavēto termiņa dienu ir jāmaksā 25 centi, grāmatas ņēmējs ir parādā bibliotēkai 10 910, 25 ASV dolārus. Tomēr bibliotēkas pārstāvji norāda, ka grāmatas ņēmēja radiniekam ir paveicies, jo bibliotēkas noteikumi paredz, ka par vienas grāmatas neatdošanu laikus sods nevar pārsniegt 10 ASV dolārus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

17.decembris 2023

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas