Vai tuvākajā laikā Latvija tomēr varētu atteikties no laika maiņas?

tautaruna.lv 28.oktobris 2023, 21:20
 
Kaspars Krafts/F64
Vairāki cilvēki vēlas noskaidrot, kad beidzot būs pienācis gals nemitīgajai pulksteņa rādītāju griešanai un kāds tam ir mērķis, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Vienīgās valstis Eiropas daļā, kuras nepāriet uz vasaras laiku, ir Krievija, Islande, Baltkrievija un Turcija. Lai gan 2019. gadā Eiropas Komisija izteica priekšlikumu pāriet uz vienotu laiku, tomēr, sākoties Covid-19 pandēmijai, diskusijas pārtrūka un pie kopīga redzējuma tā arī nenonāca.

Ekonomikas ministrijas pārstāvis Normunds Freibergs skaidro, ka šobrīd nav iepriecinošu jaunumu, tuvāko gadu laikā pāreju uz ziemas un vasaras laiku nav paredzēts atcelt. Sākotnēji šāds lēmums pieņemts ekonomisku apstākļu dēļ.

Veselības treneris Māris Žunda gan uzskata, ka vajadzētu atteikties no pārejas uz ziemas un vasaras laiku, jo rezultātā tiek ietekmēts cilvēka miegs. Viņš iesaka cilvēkiem jau laikus tam sagatavoties.

Visjūtīgākie uz pārmaiņām esot bērni un pusaudži, kā arī cilvēki ar hroniskām saslimšanām un psihiskajām slimībām, taču mazāk jūtīgi ir vecāka gadagājuma cilvēki. Citiem pierast pie izmaiņām prasa pat nedēļu vai vairāk.

Latvijas miega medicīnas biedrības valdes vadītāja, sertificēta pediatre Marta Celmiņa skaidro, ka pētījumos ir pierādīts, ka, pārejot uz ziemas vai vasaras laiku, notiekot vairāk avāriju, cilvēkiem grūti koncentrēties.

Šoruden pulksteņa rādītāji būs jāpagriež stundu atpakaļ 29. oktobrī pulksten 4.00 no rīta.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas