Klaiņojošs kaķis, sakožot vīrieti, inficēja viņu ar zinātnei nezināmu vīrusu

tautaruna.lv 13.augusts 2023, 9:30
 
F64
Parasta klaiņojoša kaķa kodums britam izvērtās par lielām problēmām, taču tas mudināja zinātniekus izpētei, kuri atklāja zinātnei nezināmu infekciju. Medicīniskā pētījuma rezultāti tika publicēti žurnālā Emerging Infectious Diseases.

Lielbritānijā klaiņojoša kaķa kodums 48 gadus vecam vīrietim veicināja dīvainas slimības attīstību, kas noveda zinātniekus strupceļā - dzīvnieks vīrieti inficēja ar baktēriju, kuru pētnieki iepriekš nebija redzējuši, raksta Focus. .


Pētnieki atzīmē, ka pacienta imūnreakcija pret svešo mikroorganismu bija vienkārši šausmīga. Tikai 8 stundas pēc vairākiem kodumiem vīrieša rokas bija pietūkušas tiktāl, ka viņam bija jādodas uz neatliekamās palīdzības dienestu.

Viņa brūces tika nomazgātas un dezinficētas, roka tika pārsieta, un viņam tika veikta pote pret stingumkrampjiem.

Tam vajadzēja apturēt iekaisumu, bet nākamajā dienā vīrietim bija palielināts kreisās rokas mazais pirksts un vidējais pirksts, abi apakšdelmi bija sarkani un pietūkuši. Ārstiem bija ķirurģiski jānoņem bojātie audi un jānogādā analīzei. Viņam arī intravenozi injicētas trīs dažādas antibiotikas un nozīmētas perorālās antibiotikas.

Analīžu rezultāti parādīja atklāja mikroorganismu, līdzīgu streptokokam, ta;cu bak'tērija neatbilda nevienam zināmajam paraugam.

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka jaunā veida baktērija ir ļoti izturīga pret vairākiem izplatītiem antibiotiku veidiem, un tāpēc ar to ir ārkārtīgi grūti cinīties. Par laimi mediķiem un cietušajam, Apvienotajā Karalistē atrastais jaunais paveids labi reaģēja uz dažām antibiotikām.

Pētījuma autori uzsver, ka šim gadījumam jākalpo kā brīdinājumam, ka kaķi joprojām ir "neatklātu baktēriju sugu rezervuārs ar patogēnu potenciālu cilvēkiem".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

13.augusts 2023

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas