Internetā izplata jaunas "vakcīnas" pret Covid‑19 "recepti"

tautaruna.lv 10.decembris 2021, 8:33
 
pexels.com
Sociālos tīklos un ar e-pasta starpniecību tiek izplatīta informācija par ķiploku ūdeni, kas spējot radīt "dabisko" imunitāti pret Covid-19, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Lai pagatavotu ”vakcīnu”, nepieciešama vien viena ķiploka daiviņa, aptuveni litra tilpuma trauks, kā arī ūdens istabas temperatūrā. Ķiploka daiviņa jānomizo, gareniski jāpārgriež uz pusēm un jāieliek traukā. Pēc tam ķiploks jāaplej ar ūdeni, jāļauj nogatavināties līdz vakaram. ”Vakcīna” esot jāpagatavo no rīta, bet jādzer vakarā vairākas stundas pēc pēdējās ēdienreizes.

Informācija mājaslapā vēsta, ka ir daudz dabīgu produktu, kuriem ir ne tikai baktericīdas īpašības, bet tie arī tieši ietekmē vīrusus, tos iznīcinot. Visefektīvākais šajā ziņā esot ķiploks un, ja ik dienu izdzerot 2/3 glāzes ķiploka ūdens uzlējuma, tad tas "uzreiz nonāk tievajā zarnā (!) un uzreiz sāk iznīcināt (!) Covid-19". Pēc ”ķiploku ūdens” lietošanas dabiskā vakcīna tievajā zarnā izveidojoties pēc 30-40 minūtēm un ir pilnīgi bezmaksas.

Kā noskaidroja "Bez Tabu", raksta autors ir it kā Taškentā dzīvojošs mediķis Šuhrats Haļilovs. Tīmeklī gan ātri vien atrodami raksti gan Kazahstānas, gan Krievijas portālos, kuros norādīts, ka it kā mediķa Haļilova ķiplokūdens slavināšanai nav nekāda pamata. Šī metode nav zinātniski pamatota, tā būtu iekļaujama viltus ziņu sarakstā.

Evita Puriņa vada faktu pārbaudes projektu, kas sadarbojas ar sociālo tīklu “Facebook”. Uzmanība lielākoties tiek pievērsta dezinformācijas un sabiedrības veselību apdraudošiem ierakstiem. Viens no kritērijiem, lai ierakstu pārbaudītu- tā popularitāte.

Ieraksti netiek dzēsti, pie tiem tiek norādīta informācija, ka ieraksts ir maldinošs vai nav pilnībā patiess.

“Bez Tabu” pārliecinājāss, ka “Google” meklētājā ķiploku ūdens un tā saucamās vakcīnas autora vārds visvairāk meklēts austrumos no Latvijas - Kirgizstānā, Kazahstānā un Bulgārijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:45

Jaunākās diskusijas