Latvijas eksperti atklāj, cik ļoti dzīvesveids ietekmē mirstību no Covid

tautaruna.lv 10.decembris 2021, 7:30
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Pēc inficēšanās ar Covid-19 kopumā Latvijā miruši vismaz 4300 cilvēku. Kā apgalvo profesore Ludmila Vīksna, slimnīcas, lai arī bijušas uz pārslodzes robežas, taču spējušas nodrošināt gan nepieciešamo aparatūru, gan medikamentus. Dziļāki un detlizētāki pētījumi tiek solīti tuvāko mēnešu laikā. Taču, tas kas parādās jau šobrīd, ir vispārējais pacienta stāvoklis pirms inficēšanās, vēstīja TV3 Ziņas.
“Šobrīd izskatās tā, ka tas, kāds mūsu pilsonis nonāk stacionārā, ārkārtīgi pazemina viņa izredzes izdzīvot vai pilnvērtīgi izveseļoties,” spriež profesore Ludmila Vīksna.
Dzintars Mozgis, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis saka:

“Vairums nāves gadījumu Latvijā ir saistīti ar klasiskiem faktoriem, kas saistīti ar neveselīgu dzīvesveidu. Tie ir visupirms un šādā secībā - neveselīgs uzturs, smēķēšana, alkohola pārmēra lietošana un tas ir mazkustīgs dzīvesveids.”

SPKC iepriekš veiktā pētījumā atklājas tiešām satraucoša aina. Par veselu atzīta mazāk nekā puse, proti, 44% sabiedrības. Daļa cēloņu meklējama iedzīvotāju vēlmē sekot līdzi savai veselībai. Otra daļa - spējā to nodrošināt.

“Tā ir atškirīga, svārstīga, atkarībā no ārstniecības vietas ģeogrāfiskā novietojuma un citiem faktoriem,” piebilst Mozgis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:35

Jaunākās diskusijas