Kas notiek? Zinātnieki nespēj izskaidrot dīvainu parādību Eiropā

tautaruna.lv 3.decembris 2021, 17:30
 
Gints Ivuškāns/ F64
Eiropā strauji samazinājusies zvirbuļu populācija un pagaidām tam nav izskaidrojuma.

Vairāku organizāciju zinātnieki analizēja datus par 378 putnu sugām, kas mīt Eiropas Savienībā un Lielbritānijā. Pētījumā piedalījās eksperti no Lielbritānijas Karaliskās putnu aizsardzības biedrības (RSPB), BirdLife International un Čehijas Ornitoloģijas biedrības. Viņu darba rezultātus publicējis Zenodo.

No 1980. līdz 2017. gadam ligzdojošo putnu skaits samazinājies par 17-19%. Apmēram 600 miljoni īpatņu ir izzuduši. Mājas zvirbuļi cietuši visvairāk, zaudējot pusi no populācijas - 247 miljonus īpatņu.

Mājas zvirbuļu pazušanu no daudzām Eiropas pilsētām eksperti pagaidām nevar izskaidrot.

Viņi kā iespējamos iemeslus min pārtikas trūkumu, specifiskas putnu slimības un gaisa piesārņojumu.

Dabas aizsardzības dienesta BirdLife Europe vadītāja Anna Staņeva izdevumam The Guardian pastāstīja, ka ziņojumā norādīts uz satraucošiem signāliem no dabas. Pasākumus, lai aizsargātu putnus, kas tiek uzskatīti par retiem vai apdraudētiem, viņa nosauca par nepietiekamiem, lai sargātu citu sugu populācijas. Vidi, kura dzīvo putni, iznīcina cilvēki.

Staņeva aicināja visu Eiropas valstu valdības juridiski noteikt saistošus mērķus dabas atjaunošanai. Pretējā gadījumā sekas būs nopietnas, arī cilvēkiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:10

Jaunākās diskusijas