FOTO: Ko redzi tu? Jauna optiskā ilūzija

tautaruna.lv 29.maijs 2021, 21:30
 
Ekrānuzņēmums no The Sun/GALA SPINS
Nereti raugoties uz vienu un to pašu fotogrāfiju, diviem cilvēkiem var rasties domstarpības, jo katrs bildē saskata, ko pavisam citu. Optiskās ilūzijas bieži vien raisa plašas diskusijas cilvēku starpā. Aplūko zemāk esošos attēlus, vai tu redzi tajās attēlotos ovālus kustamies, vai tomēr nē?

Lielbritānijas medijs "The Sun" publicēja divas bildes, kuras ir dažādās krāsās, taču uz tām ir attēlots viens un tas pats. Cilvēkiem pēc šo fotogrāfiju aplūkošanas raisījās dažādas diskusijas par tajās redzamo, nespējot nonākt pie kopsaucēja.

Daži cilvēki apgalvo, ka redz bildēs kustīgus, krāsainu plankumus. Taču liela daļa to nespēj saskatīt.

Veicot aptauju, pierādījās tas, ka pirmajā attēlā aptuveni 71% cilvēku var saskatīt to, ka plankumi kustās.

Ekrānuzņēmums no The Sun/GALA SPINS

Savukārt vien 57% cilvēku atzina, ka nākamajā attēlā, zilie plankumi uz zaļā fona kustās. Gandrī puse no cilvēkiem neredzēja šādas kustības.

Ekrānuzņēmums no The Sun/GALA SPINS

"Rotējošu kustību izraisa sarežģītā attēla apstrāde acs tīklenes daļās, kā arī ļoti niecīgas acu kustības," optisko ilūziju skaidroja optometrists, Bhavins Šahs.

Ārsts atzina, ka smadzenes pieņem to, ka acis nekustās, tāpēc liekot saskatīt, ka attēlā esošie plankumi pārvietojas.

Viņš skaidroja, ka dažiem cilvēkiem ir izteiktākas sīkās acu kustības nekā citiem. Kā arī daļa cilvēku ir jutīgāki pret dažādiem kontrastiem, tāpēc izteiktāk var "redzēt", kā kustas kaut kas, kas patiesībā stāv uz vietas.

Jau iepriekš sociālajos medijos plašas diskusijas raisīja dažādas optiskās ilūzijas. Ārvalstu mediji pavisam nesen vēstīja par jaunu optisko ilūziju - foto, kurā redzama maza meitene parkā. Cilvēki dalās dažādās frontēs, lai apgalvotu to, ko saskata gan video, gan fotogrāfijās. Pirms kāda laika cilvēki diskutēja par to, cik daudz trijstūru ir redzams fotogrāfijā. Kā arī to vai bildē ir redzams kraukli vai trusis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:00

Jaunākās diskusijas