"Tas tak ir viens cirks!"; sabiedrība "šūmējas" par Covid-19 vakcinācijas sertifikāta aktualizēšanu

tautaruna.lv 14.janvāris, 14:00
 
Romāns Kokšarovs/MN
Valdība atbalstījusi grozījumus noteikumos par sadarbspējīgu sertifikātu, kas paredz noteikt derīgu Covid-19 vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikātu izsniegšanas kārtību Latvijā.

Grozījumi paredz, ka derīgu vakcinācijas sertifikātu izsniegs par katru saņemto vakcīnas devu pret Covid-19, kā arī, ja persona ir pārslimojusi Covid-19 infekciju un kopš pirmā pozitīvā RNS testa parauga ņemšanas datuma ir pagājušas 11, bet ne vairāk kā 180 dienas. Tāpat sertifikātu izsniegs, ja personai ir veikts Covid-19 RNS tests vai arī ātrais antigēna tests, kas veikts ārstniecības personas klātbūtnē, kas var antigēna testēšanas rezultāta datus ievadīt Vienotajā nozares elektroniskajā informācijas sistēmā.

Veselības ministrija norāda, ka provizoriski 2024.gadā būs iespēja pievienoties starptautiskajiem PVO sertifikātiem, un tiek prognozēts, ka PVO sertifikāti attieksies uz dažāda veida ceļotāju vakcīnām, tai skaitā Covid-19, tādēļ ir nepieciešams saglabāt esošās normas, kas attiecas uz sadarbspējīgajiem sertifikātiem, lai nākotnē tās būtu iespējams vispārināt un attiecināt uz visām ceļotāju vakcīnām.

Sabiedrībā šī ziņa tiek uztverta dažādi: vieni pieļauj, ka jāgatavojas jaunam lokdaunam un citiem ierobežojumiem, citi ir pārliecināti - šī ir tikai formalitāte, kas jāsakārto, ja kāda pasaules valsts, kur Latvijas iedzīvotājs vēlas ceļot, šo sertifikātu prasa.

"Ja viņi atjaunos C19 sertifikātus, tas būs pārliecinošs pierādījums tam, ka "konspirāciju teoristiem" jau kuri reizi ir taisnība - tas nav par slimību, tas ir par kontroli pār cilvēkiem," vietnē "X" raksta Ivars.

Gatis: Vispār jau tas sertifikāts nekur nebija pazudis, tikai no vairs praktiski nekur neprasa. Un ziņa ir par to, kā mainīsies tā izsniegšanas kārtība, nevis par to, ka atkal visur sāks prasīt.

Kārlis: Dakteris saka (vēl šonedēļ): ko rausties, kovids vairs nav nekāda bīstamā slimība, viena no infekciju slimībām, nekas traks..pierod. Bet te drāmu uzburs, un tas atkal kļūs par nāvējošu. Tas tak ir viens cirks!

Jolanta: Nekas par to neliecina. Tehniski sakārtot iespēju (jo kaut kur var prasīt, visdrīzāk citā valstī) - tas to nenozīmē.

Latvietis: Lielāku kontroli, kādu jau sniedz mūsdienu telefons, kuru katrs staipam sev līdzi, un paši nodrošinam tā nepārtrauktu darbību, nespēju iedomāties. Tas nebūs par kontroli, tas būs par naudu. Visas šīs, nekam nevajadzīgās datubāzes, softs, uzturēšana. Valsts garantēts kāposts.

Edīte: Nekā tur diži jauna nav. 01.01.zaudēja spēku Covid pārvaldības likums un uz tā pamata izdotie noteikumi. Ar šiem tehniski turpina veco kārtību, ja nu kāds dodas uz dīvainu valsti, kur to prasa, tad var saņemt.

Azlem: Kurš šo murgu apstādinās? C19 sertifikāti domāti tikai kontrolei,

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas