Ģimene Straupē izmisumā - nespēs "pavilkt" cukura diabēta ārstēšanu bērnam

tautaruna.lv 14.decembris 2023, 7:00
 
Ilustratīvs attēls / F64
Sandra ir divu bērnu mamma. Viņa ar bažām gaida meitas 18. dzimšanas dienu februārī, jo, pārkāpjot pilngadības slieksnim, viņas cukura diabēta ārstēšana ģimenei izmaksās tūkstošiem eiro gadā, vēsta "Bez Tabu".

Sandra skaidro, ka pēdējās vizītes laikā pie endokrinologa saņēmušas nelāgu ziņu - insulīna sūknīša detaļas - rezervuārus un katetrus - pēc pilngadības sasniegšanas valsts vairs nekompensēs. Tas nozīmē, ka reizi trīs mēnešos ģimenei no savas kabatas jāmaksā 500 eiro, lai izdevumus segtu un ierīci varētu izmantot arī turpmāk.

Sandra ir neizpratnē - kādēļ valsts sūknīša detaļu kompensēšanu 18 gadu vecumā nogriež kā ar nazi, neļaujot bērniem pilnvērtīgi pabeigt vidusskolas gaitas. Viņa atzīst - kādu laiku naudu sūknīša detaļu iegādei atrastu, taču ne ilgi. Visticamāk, jaunietei nāktos meklēt darbu pēc skolas vai brīvdienās.

Nacionālā veselības dienesta speciālisti, izrādās, nāk ar priecīgu ziņu.

NVD Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktora vietniece Zinta Rugāja skaidro, ka līdz ar 2024. gada 1. janvāri insulīna sūknīšu katetri un rezervuāri tiks kompensēti un pieejami bez maksas jauniešiem līdz 24 gadu vecumam, kas šāda veida insulīna terapiju būs iesākuši pirms pilngadības sasniegšanas.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste un endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne par šādu lēmumu ir gandarīta, taču uzsver, ka nākamais solis būs panākt, lai kompensācija tiek nodrošināta visiem slimniekiem, kuri izvēlējušies insulīna terapiju ar sūknīti, neatkarīgi no vecuma.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:57

Jaunākās diskusijas