Aviokatastrofa Amazones džungļos: zināmi mirstošās mātes pēdējie vārdi bērniem

Portāls nra.lv 13.jūnijs 2023, 17:30
 
Amazone / Scanpix/AP
Četru bērnu tēvs, kas izglābts Amazones džungļos 40 dienas pēc lidmašīnas Cessna avārijas, atklājis jaunas detaļas šajā traģiskajā stāstā. Pēc viņa teiktā, bērnu māte Magdalēna Mukutui pēc avārijas izdzīvojusi vēl četras dienas un pirms nāves lūgusi bērnus doties palīdzības meklējumos uz džungļiem, vēsta bbc.com.

Bērnus glābēji atrada pagājušajā piektdienā un nogādāja militārajā slimnīcā Bogotā. Vecākā meita, 13 gadus vecā Leslija, pastāstīja savam tēvam Manuelam Ranokam par mātes lēmumu sūtīt bērnus uz džungļiem.

“Leslija man paskaidroja, ka viņas māte bija dzīva četras dienas,” Ranoke stāstīja žurnālistiem. “Pirms nāves māte viņiem teica - jums jātiek prom no šejienes, jūs redzēsiet, cik labs ir jūsu tēvs - viņš jūs mīlēs tikpat ļoti, kā es jūs mīlēju.”

Cessna-206 avarēja 1. maijā. Lidmašīnā atradās pilots, četri bērni - 13, deviņus, četrus gadus un 11 mēnešus veci, viņu māte un vēl viens pasažieris. Lidmašīnas dzijnējs sabojājās, un tā ietriecās džungļos, visi pieaugušie, izņemot Magdalēnu Mukutui, gāja bojā uz vietas, bet bērni izdzīvoja.

Glābēji avārijas vietu sasniedza tikai pēc divām nedēļām un atrada bojāgājušo līķus.

Sākās vērienīgi bērnu meklējumi, kuros bez simtiem militāro glābēju kopā ar suņiem piedalījās arī vietējie iedzīvotāji. Viņiem izdevās atrast vietu, kur bērni apmetās, un atstātās lietas - zīdaiņu pudelīti dzeršanai, šķēres, matu saites, iekostus augļus.

Pēc tam pāri džungļiem sāka lidot helikopteri, kuri pa skaļruņiem raidīja pazudušo bērnu vecmāmiņas balsi: viņa lika bērniem apstāties, lai tos varētu atrast.

Iespējams, ka bērniem palīdzeja izdzīvot viņu izcelsme - viņi nāk no vietējās indiāņu cilts Witoto. Cilts pārstāvji cerēja, ka spēja atrast pārtiku un zināšanas par lietus mežiem palīdzēs viņiem izdzīvot. Viņi nekļūdījās - pagājušajā piektdienā glābēji dzirdēja raudāšanu un atrada visus bērnus nelielā meža izcirtumā, kur 13 gadus vecās Leslijas vadībā bērni bija uzbūvējuši nelielu telti, viņi neatkāpās no upes un vienmēr pa rokai bija ūdens pudelēs.

Pirmās nedēļas bērni pārtika no miltiem, kuru maiss tika atrasts lidmašīnā.

Lai arī bērni ir atrasti, stāstam vēl nav laimīgas beigas - dienesta suns vārdā Vilsons, kurš pirmais atrada bērnus un pavadīja džungļos kopā ar viņiem vairākas dienas, drīz pēc tam pats pazuda.

“Mēs nepametam savējos,” vietnē Twitter rakstīja dienesta darbinieki, solot turpināt dzīvnieka meklēšanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:48

Jaunākās diskusijas