Rēzeknē sievietei ar mazu bērnu nākas dzīvot šokējošos apstākļos

tautaruna.lv 13.jūnijs 2023, 5:30
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Sociālās mājas vienā no dzīvokļiem čum un mudž no blaktīm. Riebīgie asinssūcēji pamatīgi sakoduši sievieti un viņas mazo meitu. Ģimene ir izmisumā, jo vairs nezina, kā glābties no kaitēkļiem, vēsta "Bez Tabu".

Sieviete ar gados jauno meitu dzīvo sociālajā namā Rēzeknē, Maskavas ielā. Viņu īrētajā vienistabas dzīvoklis ir pamatīgi izvandīts, pat tapetes noplēstas - tā Jeļena cīnās ar blaktīm. Pārbauda katru spraugu un pa vienai ar roku saspiež parazītus. Cīņas sekas redzamas uz sienām - tās “rotā” ļoti daudzi sarkani pleķi, kas palikuši pēc saspiestajām blaktīm.

"100-120 dienā nospiežu. Reti, kad bija 50 dienā. Tagad mēs glābjamies laukos. Paziņa ļauj padzīvot laukos, kamēr vasara. Es blaktis situ, cik jaudāju! Bērns plkst. 5:00 pamostas un saka - pa mani kaut kas lien! Uz spilvena kādas 30 uzreiz nositu! Viņa vairs nevar aizmigt! Viņa baidās, protams! Lūk, šādi ar pirkstiem spiedu! Pēc tam rokas mazgāju. Vienu dīvānu jau esmu izmetusi, tagad arī šo vajag mest ārā. Šīs tapetes uzlīmēju pērn novembrī, tagad jārauj nost! Ko man darīt? Ļaut, lai bērnu dzīvu apēd?! Prusaki bija, bet iznīdēju. Prusakus vieglāk iznīdēt."

Jeļenai ir ļoti mazi ienākumi, pat aizņēmusies naudu, lai noalgotu kaitēkļu indētājus. Pēc dzīvokļa dezinsekcijas kādu laiku ir miers, bet vēlāk blaktis atkal uzrodas, sacīja Jeļena. Viņa stāstīja, ka arī citos dzīvokļos esot blaktis.

“Apsaimniekotājam teicu, kodumus uz bērna ķermeņa bildēju - rokas, muguru! Atbild- mēs neko nevaram izdarīt! Viena atbilde!Es teicu - pilns ar blaktīm! Nav iespējams te dzīvot! Atbild - neko nevaram izdarīt!”

Situāciju komentē SIA “Rēzeknes Namsaimnieks”.

"2023.gada 2. un 3. jūnijā SIA “Rēzeknes Namsaimnieks” ir ieplānojis veikt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas koplietošanas telpu dezinsekciju [..] par dzīvokļu īrnieku naudas līdzekļiem. Attiecībā uz koplietošanas telpu dezinsekciju SIA “Rēzeknes Namsaimnieks” veic dezinsekciju, balstoties uz sūdzībām no dzīvokļu īrniekiem. Pēdējā masveida (visas mājas) dezinsekcija tika veikta 2022.gada maijā un jūlijā. Ja runā par dzīvokļu dezinsekciju, SIA “Rēzeknes Namsaimnieks” pats šo neveic, jo apsaimnieko tikai kopīpašumā esošo daļu, bet organizē šo procedūru, pieaicinot firmu, kas specializējās šādu specifisku pakalpojumu sniegšanā. Lielākā problēma šīs mājas dzīvokļu dezinsekcijas organizēšanā ir saistīta ar to, ka dzīvokļu īrnieki, pat ja ielaiž dezinsektoru, pats īrnieks neveic tālākās darbības profilaksei pret blaktīm (neizmet vecas mīkstās mēbeles, neizmazgā visu tekstilu (drēbes u.tml.) augstā temperatūrā), kā arī bieži vien ir tā, ka viens kaimiņš izmet, piemēram, mīkstās mēbeles vai apģērbu, un cits kaimiņš šo atnes uz savu dzīvokli. [..]Rezumējot varam pateikt, ka šajā sakarā SIA “Rēzeknes Namsaimnieks” veic visas nepieciešamās darbības: pamatojoties uz saņemtajām sūdzībām, tiek veikta dezinsekcija gan koplietošanas telpās, gan dzīvokļos. Īpaši “smagos” gadījumos, kad tiek konstatēti antisanitāri apstākļi, dzīvojamās telpas īres līgums ar īrnieku tiek izbeigts un tiek organizēta vai nu labprātīga dzīvojamās telpas atbrīvošana, vai prasības pieteikuma iesniegšana tiesā par izlikšanu."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:52

Jaunākās diskusijas