Ģimenes ārsts prognozē, cik smaga būs šī gripas sezona

tautaruna.lv 1.decembris 2022, 14:15
 
Vladislavs Proškins / F64 Photo Agency
Kamēr no mediju pirmajām lapām jau kādu laiku pazudušas ziņas par saslimušo ar Covid-19 skaitu, tikmēr iedzīvotājiem ir radies pamatots jautājums, vai jārēķinās, ka šī gripas sezona varētu būt smagāka nekā pērn.
"Runājot par gripu, tiek prognozēts, ka šogad gripa varētu būt pietiekami smaga un skart lielu iedzīvotāju daļu," TV24 raidījumā "Uz līnijas" norādīja Imunizācijas valsts padomes loceklis, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs. "Kādēļ mums ir pamats šādi domāt? Pirmkārt, mums ir jāparaugās uz to, kas notika pirms pus gada dienvidu puslodē. Tur lielākās valstis - Austrālija - ziņoja, ka tur gripa bija ļoti smaga. Slimoja lieli, mazi, veci, jauni. Bija vairāk hospitalizācijas."

"To skaidroja ar to, ka mēs vairākus gadus pavadījām tādā zināmā izolācijā, gripa tiešām bija samazinājusies. Kontaktu skaits bija neliels, saslimstība bija nokritusi. Mūsu imūnsistēma divus gadus gripu nesatika. Līdz ar to tā imunitāte, kas bija kādreiz iegūta vai vakcinējoties, vai izslimojot, ir būtiski kritusies. Mēs esam kļuvuši izņēmīgāki un saslimstība pieaug," norāda mediķis.

"Kā to skaidrot sabiedrībai? Viena liela daļa ir tas, ko mums dara SPKC ar savām skaidrojošajām kampaņām, nākamais - jājautā ģimenes ārstam un jāpārrunā šie jautājumi," aicina ģimenes ārsts.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Slimību kontroles un profilakses centrs (SPKC) aicina riska gripas grupas vērsties citās ārstniecības iestādēs, ja tuvākajā vakcinācijas iestādē nav pieejamas valsts apmaksātas pretgripas vakcīnas.

Vasarā valdība bija atbalstījusi Veselības ministrijas (VM) izstrādāto informatīvo ziņojumu par vakcīnu pret sezonālo gripu iegādi. VM vērtējumā riska grupu vakcinācijai šīs ziemas gripas sezonā valstij būtu lietderīgi iegādāties 109 656 vakcīnu devas 1,4 miljonu eiro vērtībā.

Valsts apmaksāto pretgripas vakcīnu iegāde ir Nacionālā veselības dienesta (NVD) kompetencē. Iestāde īstenojusi iepirkumu un rezultātā iegādātas 119 656 vakcīnu devas. Kā aģentūrai LETA skaidroja NVD, šajā skaitā iekļauti arī papildu 10% jeb 10 000 vakcīnu devu, kas paredzēti gadījumiem, kad aptrūkstas vakcīnu rezerves.

Pēc SPKC datiem, novembra sākumā bija pieejams virs 40 000 devu, taču gripas vakcīnu atlikumi ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos ir dažādi. SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja informēja, ka iestādēm bija iespēja līdz novembra vidum veikt pretgripas vakcīnu pasūtījumus, kas tiks piegādāti līdz mēneša beigām.

Arāja gan piebilda, ka pēdējais pasūtījums bija divas reizes lielāks nekā pretgripas vakcīnu piedāvājums. Attiecīgi atlikušais vakcīnu daudzums, ieskaitot minētos papildu 10%, tika sadalīts, un līdz mēneša beigām tiks piegādātas pēdējās devas.

Gadījumos, ja iedzīvotājam no riska grupas valsts apmaksātās vakcīnas tuvākajā vakcinācijas iestādē nav pieejama, SPKC aicina vērsties citās ārstniecības iestādēs.

Kopumā līdz 7.novembrim Latvijā pret gripu bija vakcinējušies aptuveni 63 000 riska grupu iedzīvotāju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:10

Jaunākās diskusijas