Eksperte skaidro, vai šobrīd atkal būtu jālieto sejas maskas

tautaruna.lv 13.oktobris 2022, 15:15
 
Vladislavs Proškins / F64 Photo Agency
Kamēr publiskajā telpā pēdējo mēnešu laikā biežāk uzmanība pievērsta notikumiem, kas saistīti ar politiskiem jautājumiem, tikmēr otrajā plānā škiet palikusi diskusija par Covid-19 izplatību. Tiesa, profesore Baiba Rozentāle publiski skaidrojusi, vai šobrīd būtu nepieciešams atjaunot noteikumus par sejas masku lietošanu publiskās vietās.
"Ja pieaugs saslimstība ar Covid-19 un gripu, tad, iespējams, publiskās vietās tiks atjaunota sejas masku lietošana. Nekāda posta tur nebūs," TV24 raidījumā "Uz līnijas" norādījusi profesore un Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle.

Viņa arī skaidro, ka tieši šajā brīdī, viņaspārt, nav iemesla atjaunot sejas masku lietošanu publiskās vietās. Tiesa, atbildot uz kādas skatītājas jautājumu, profesore piekrīt, ka preventīva sejas masku lietošana varētu būt noderīga sabiedriskajā transportā, kur nereti netiek ievērota ne vien 2 metru distance, bet, iespējams, brauc pasažieri ar kādiem saaukstēšanās simptomiem. Baiba Rozentāle arī iesaka gadījumos, kad cilvēkam ir iesnas, klepus, sabiedriskās vietās tomēr lietot sejas masku.

Atgādinām, ka rudens sezonai sākoties, tiek veiktas vakcinācijas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos pret gripu un Covid-19. Ārstniecības iestādes un ģimenes ārsti jau veikuši pasūtījumus un saņēmuši gan sezonālās gripas, gan arī pielāgotās Covid-19 vakcīnas.

"Iepriekšējos gados gripas izplatība bija zema, tas bija saistīts ar valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem drošības pasākumiem, sociālo distancēšanos, plašu sejas masku lietošanu sabiedrībā u.c. Jāatceras, ka parasti gripas slimnieks inficē līdz diviem cilvēkiem, kuri nav imūni pret gripu, tomēr, tā kā inkubācijas periods ir īss, infekcija izplatās ļoti strauji, cilvēks ir infekciozs pirms viņam parādās simptomi. Lielākoties gripa skar bērnus un jauniešus, tāpēc bērni visbiežāk ir infekcijas avoti saviem vecākiem un vecvecākiem, kuriem slimība varētu būt smagāka. Labāk novērst saslimšanu, it sevišķi smagu slimības gaitu ar vakcinēšanos, nekā sagaidīt inficēšanos un pārslimošanu," komentē Jurijs Perevoščikovs, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors.

SPKC epidemiologi, sadarbībā ar ģimenes ārstu praksēm, slimnīcām, izglītības iestādēm un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Nacionālā mikrobioloģijas references laboratoriju (NMRL), kopš oktobra sākuma ir uzsākuši ikgadējo gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringu*. Kā rāda monitoringa dati, aizvadītajā nedēļā AAEI aktivitāte atbilst starpsezonu līmenim, kaut gan iepriekšējā nedēļā ar akūtu augšējo elpceļu infekciju simptomiem ārstniecības iestādēs bija vērsušies par 37,7% vairāk pacienti, nekā pagājušās sezonas 40.nedēļā. Par vienu stacionētu pacientu ziņoja Rēzeknes slimnīca.

Vispārējās izglītības iestādes apmeklēja vidēji 89,1% skolēnu, kas ir zemāk par vidējiem rādītājiem atbilstošā laika periodā, un pirmsskolas iestādes apmeklēja vidēji 65,5% reģistrēto bērnu.

SPKC speciālisti aicina iedzīvotājus neatlikt vakcināciju pret gripu un Covid-19, jo vakcinācija joprojām ir efektīvākais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas ar gripu un samazināt smagu Covid-19 slimības, hospitalizācijas un nāves risku.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:05

Jaunākās diskusijas