Epidemiologs atklāj, cik ilgi vēl Latvija dzīvos bez Covid-19 ierobežojumiem

tautaruna.lv 13.oktobris 2022, 10:30
 
Kaspars Krafts/F64
Skatoties uz koronavīrusa infekciju apstiprinošo testu skaitu, nevajag priecāties – inficēšanās risks šobrīd ir augsts, raidījumā TČK stāsta Slimību profilakses un kontroles centra (SKPC) Infekcijas slimību risku analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Taču paggaidām ierobežojumi nav nepieciešami, vēsta rus.lsm.lv.
Saslimstības uzplaukumu, kas ik pa laikam vērojams Latvijā, veicina epidemioloģisko ierobežojumu trūkums - distancēšanās, maskas, stāsta ārsts. Vai šādas prasības tiks ieviestas atkal? Pēc Perevoščikova teiktā, tas šobrīd ir ekonomiski nepamatoti, situācija slimnīcās ir normāla.

"Bet tikai kovida ziņā! Slimie turpina slimot, slodze ir liela, neatliekamās palīdzības nodaļas ir pilnas, parādās arī citas sezonālās infekcijas, kas noved pie hospitalizācijas. Tagad ierobežojumi nav vajadzīgi. Ir izstrādāti scenāriji un tie ir tiks piemēroti vajadzības gadījumā. Nulles scenārijs - kad neko nedarām, nekādus pasākumus neveicam, par sevi rūpējamies paši, ja nepieciešams, uzvelkam masku (ja bijām kontaktā - kā medicīnas darbinieki vai cilvēki pansionātos, kur infekciju izplatīšanās risks ir augsts, un ir neaizsargātas grupas). Mēs vadāmies pēc saslimstības un slodzes slimnīcām," sacīja Perevoščikovs.

"Bet tad var būt pirmais scenārijs, kad būs ievērojama slodze slimnīcām - acīmredzot būs jādomā par maskām. Un otrais scenārijs ir kaut kas līdzīgs kā bija alfa paveida gadījumā. Un trešais, sliktākais scenārijs, - ja mēs atgriežamies pie situācijas, kāda bija ar delta paveidu. Tad, protams, būs stingrāki pasākumi," viņš teica.

Latvija turpinās dzīvot pēc nulles epidemioloģiskā scenārija vēl vismaz mēnesi, prognozē epidemiologs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:51

Jaunākās diskusijas