Pusmiljons eiro! Rēķins par elektrību Austrumu slimnīcā patiesi šokē

tautaruna.lv 29.septembris 2022, 11:30
 
Kaspars Krafts/F64
Pusmiljons eiro - šādu rēķinu par elektroenerģijas patēriņu augustā saņēmusi Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS). Slimnīca jau pieņēmusi lēmumu gaisa temperatūru palātās pazemināt līdz 20 grādiem. Un pat nesen renovētajā Biķernieku slimnīcā, kur enerģijas patēriņu izdevās samazināt uz pusi, apkures sezonu gaida ar šausmām, vēsta rus.lsm.lv.

Biķernieku slimnīcā nomainīti logi, pilnībā nosiltināta fasāde un ierīkota ventilācija telpās, kur tās nebija. Uzlabota arī apkures sistēma.

Tas viss ļaus ietaupīt naudu, sacīja RAKUS tehniskais direktors Edgars Pudzis: "Enerģijas patēriņš tiks samazināts uz pusi - tieši šajā ēkā. Šis ir ļoti ambiciozs projekts. Mēs nepārtraucām strādāt ne mirkli. Ēkā ir svarīgas nodaļas."

Lielas izmaiņas arī pašā slimnīcā:

"Pilnībā atjaunojām radioloģijas nodaļu, ir jaunas ierīces, " teica Pudzis.

Visos Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāros tiks pazemināta gaisa temperatūra telpās: "Lai saglabātu kompromisu, palātās būs 20 grādi. Konkrētās nodaļās - piemēram, reanimācijā - 22 grādi. Jebkurā gadījumā , standarts ir augstāks nekā dzīvokļos. Nav jau tā, ka pārejam uz ļoti zemām temperatūrām. Viens grāds ietaupa 5% - tas ir ļoti svarīgi."

Vienlaikus šī renovācija un energoefektīvā ēku uzturēšana neglābj Rīgas Austrumu slimnīcu no rēķinu kāpuma, atzīmē rus.lsm.lv. Arī šobrīd ir šaubas par slimnīcas maksātspēju, atzina RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis: "Pagaidām apkuri neesam pieslēguši. Protams, ar bažām gaidām šo brīdi. Mums jau ir pirmie rēķini, par augustu elektrības rēķins ir pusmiljons eiro. Ja nebūs kompensācijas, gada rezultāti būs ar zaudējumiem. Ja tas ievilksies, tad riskējam nonākt situācijā, kad nevarēsim samaksāt rēķinus."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:30

Jaunākās diskusijas